Idén szeretnél babát? Így lesz a legnagyobb az esélyed a teherbe esésre!

Tudatos felkészüléssel már a várandósságod előtt rengeteget tehetsz mindkettőtök egészségéért.

A várandósság kilenc hónapja alatt több, komplex vizsgálat vár a kismamákra, de vannak dolgok, amikkel jobb tisztában lenni már azelőtt, hogy úton lenne a baba. 

Mert például, ha egy krónikus egészségügyi probléma – mondjuk: cukorbetegség – rejtve marad, az a kicsi fejlődésére is rossz hatással lehet. 

A felelős babavárás igazából már a fogantatás előtt elkezdődik: egy kis odafigyeléssel nemcsak a teherbe esés könnyíthető meg, hanem csökkenthető a vetélés és a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázata is.

Segítünk, hogy mindez megvalósulhasson: mutatjuk, hogy miről érdemes tájékozódni, miket érdemes kivizsgáltatni és milyen szokásokon javasolt változtatni ahhoz, hogy egészséges szervezettel várhasd a kicsit.

„Ott” minden rendben?

„A fogantatáshoz és a problémamentes terhességhez jól működő petefészkekre, átjárható petevezetőre, peteérésre és befogadóképes méhnyálkahártyára van szükség. 

A nemi szervek megfelelő működéséről az általános nőgyógyászati szűrésen győződhetünk meg, melyet évente egyszer érdemes elvégeztetni. Alapesetben ilyenkor a rákszűréshez szükséges kenetvételen kívül úgynevezett bimanuális és ultrahangos vizsgálat történik. 

Az előbbi segítségével kitapintható a belső nemi szervek mérete és alakja, az ultrahanggal mindezek mellett a petevezetők is ellenőrizhetők” – magyarázza dr. Rozs László szülész-nőgyógyász szakorvos. 

Ennél összetettebb vizsgálatra csak akkor van szükség, ha felmerül a terméketlenség gyanúja.

A fogamzásgátlás elhagyásáról érdemes konzultálni a nőgyógyásszal: a méhen belüli védekezési eszközöket ő tudja eltávolítani, de fontos kikérni az útmutatását a fogamzásgátló tabletta szedésének felfüggesztéséről is. Ennek a szedésével ugyanis nem elég leállni: oda kell figyelni a gyógyszer kiürülési idejére is – mely akár hónapokig eltarthat – ezalatt érdemes óvszerrel védekezni. 

„A folsav és a folsavtartalmú multivitaminok fogyasztása már a baba tervezésekor is ajánlott. Ezek segítik a sejtosztódást, és olyan fejlődési rendellenességek megelőzésére alkalmasak, mint a velőcsőzáródási problémák” – mondja dr. Rozs László. Hozzáteszi, a D-vitamin szedését is egyre többen javasolják, mert hiánya meddőség kialakulásához vezethet.

Összességében: fizikailag minél tudatosabban készülsz a terhességre, annál nagyobb esélyed van arra, hogy egészségesen várd a kicsit. A szakember tanácsait összefoglalva, fontos, hogy rendszeresen járj szűrővizsgálatokra, egészségesen táplálkozz, mozogj, és építsd le a káros szokásaidat.

OSZD MEG másokkal is!