Hogyan kell pólyázni? Most megmutatjuk!

Meddig szabad használni, és mire kell figyelni a baba pólyázásánál? Gyermekgyógyász segít eligazodni a pólya-kérdésben.

A pólya használatakor két dologra kell vigyázni - mondja Dr. Jókay Kinga, a Rózsakert Medical Center gyermekgyógyásza. 

Az egyik a csípő: 

ha a pólyában egyenesen fekszik a térd és a csípő, nem pedig nyitva, és a pici nagyon feszesen van bebugyolálva, nagyobb eséllyel alakul ki csípőfejletlenség, illetve -ficam - figyelmeztet a doktornő. 

A kanadai indiánoknál, akik merev, a kinyújtott lábon erősen kötött pólyában hordozták a hátukon a csecsemőket, tízszeres volt a rizikója a csípőficam kialakulásának.

Japánban a '70-es években figyelték meg a jelenséget: amíg elterjedt volt a pólya, amelybe nyújtott lábbal bugyolálták a csecsemőket, 3,5% volt a csípőficamos babák aránya.

 Ez 0,2%-ra esett, amikor visszaszorították az újszülöttek pólyázását. Tilos tehát a csecsemőt összezárt, nyújtott lábbal pólyázni!

A másik dolog, amit észben kell tartani, a bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál, amely minden előjel nélkül csap le a picikre, az okát pedig nem lehet kideríteni. 

A bölcsőhalál kockázatának csökkentése érdekében a pólyába bugyolált babát tilos hasra fektetni, csak háton szabad altatni - hangsúlyozta a doktornő.
A pólyát két hónapos koron túl nem javasolt alkalmazni, mert korlátozza a nagymotorikus fejlődést.

A  helyesen pólyázott baba karjai egyenesen a teste mellett, vagy behajlítva a mellkasán fekszenek. 

Még szoros pólyában is egy-két ujjnyi térnek kell lennie a kicsi mellkasa és a pólya között. 

A térdet be kell hajlítani, a csípőt pedig kifelé kell fordítani. A pólya alul lehet zárt, de rendkívül fontos, hogy a baba szabadon tudja mozgatni a lábait, legyen ehhez elég helye. 

OSZD MEG másokkal is!