Ha megtörtént a baj. így éleszd újra a babádat!

A csecsemő újraélesztését minden szülőnek meg kellene tanítani, elvégre életet menthet, mégis nagyon kevesen tudják, hogyan kell!

Nemcsak azt mutatjuk meg, hogy mit kell tenned, hanem azt is, hogy mit miért kell tenned, ha jelez a légzésfigyelő. 

Érteni fogsz minden lépést, ezért könnyebb lesz elsajátítanod az újraélesztést. 

Nagyon fontos, hogy ezekről tudj, ugyanis alapvetően a pici babád életét is megmentheted baj esetén. lényge, hogy ne ess pánikba, és pontosan kövesd az itt leírtakat.

Ellenőrizzük a légzését, ébrenlétét

A jól beállított légzésfigyelő monitor nagy segítséget nyújt a légzésleállás azonnali észleléséhez, ezért a veszélyeztetett csecsemők esetén használata egyértelműen javasolt, de egészséges babáknál is indokolt lehet az alkalmazása. 

Ingerlés (dörzsölés, csipkedés)

Ha a csecsemő mozdulatlan, mellkasa nem emelkedik és süllyed, először próbálkozzunk erősebb bőringerek alkalmazásával. A test vagy a talpak simítása, dörzsölése önmagában elegendő ingere lehet a légzőközpont „észhez térésének”, tehát a légzés újbóli beindulásának.

Segítség kiáltás

Amennyiben az ingerlés nem vezetett eredményre, kiáltsunk segítségért! Ha rajtunk kívül más is van a helyszínen, ő azonnal hívja a mentőszolgálatot (104-es hívószám minden vezetékes és mobil telefonról), hogy a szakszerű segítség minél hamarabb megérkezzen.

A légutak szabaddá tétele: száj kitisztítása, fej egyenes, áll megemelése

Ha továbbra sem lélegzik, nézzünk bele a szájába, hogy nem látunk-e benne hányadékot (anyatejet vagy tápszert), vagy a szájba került idegen testet, ami a légzést akadályozná. Ha esetleg látunk ilyent, azt ruhával töröljük ki vagy óvatosan távolítsuk el.

Lélegeztetés (5 befújás szájból szájba-és-orrba)

Amennyiben a baba saját légzése még mindig hiányzik, mesterséges lélegeztetéssel kell levegőt (és a benne lévő oxigént) a csecsemő tüdejébe juttatni. Ez otthoni környezetben, segédeszközök hiányában csak saját szánkkal tudjuk kivitelezni, a magunk által beszívott levegőt „adjuk át” a babának.

Mellkaskompresszió (30 mellkasnyomás; 100-120/perc)

Ha nem tapasztalunk semmilyen életjelenséget, vagyis a baba továbbra is mozdulatlanul fekszik, a hiányzó szívműködés pótlására azonnal kezdjünk mellkaskompressziót (ismertebb nevén „szívmasszázst”). A mellkaskompresszió lényege, hogy a mellkasban, a szegycsont alsó része és a gerinccsigolyák között lévő szív gyors, ritmusos összenyomásával a szívműködés és ezáltal a vérkeringés bizonyos fokig pótolható.

1 perc után segélyhívás (OMSZ tel:104)

A mentőszolgálat szakembereinek a nagyobb rutin mellett számos eszköz áll rendelkezésre, amivel az újraélesztés hatékonyságát, végkimenetelét nagy eséllyel javítani tudják. Minél előbb megérkezik a szaksegítség, annál nagyobb az esély arra, hogy a szülők, laikusok által megkezdett újraélesztés sikeres legyen.

Ezért amennyiben az újraélesztés megkezdésekor több személy van a helyszínen, egyikük azonnal hívja a mentőszolgálatot a 104-es telefonszámon, a másik személy pedig közben haladéktalanul kezdje meg a csecsemő újraélesztését.

OSZD MEG másokkal is!