Ha még nem akarsz szülni: kézikönyv szülés előtt álló, vagy azt tervező nőknek!

Ezekről feltétlen tudnod kell a jó döntés érdekében.

A biosztanárod meg a kotnyeles nagynénid szájából nem hangzik hitelesen, pedig az a bizonyos biológiai óra rohamléptekkel számol vissza.

Mondhatjuk, hogy jól kibabrált velünk a természet, amiért a nőknek születésüktől fogva adott számú petesejt jutott. 

Sajnos ezzel nem lehet mit kezdeni. Pont ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni az idő múlását.

Mert persze lehet szajkózni, hogy a 40 az új 30... De azért ez nettó önámítás. 

Azt el tudom fogadni, hogy nem nagyanyáink korában élünk, és nem kell azért öregasszonynak öltözni, mert elmúltál negyven. De akkor sem szabad túlzásokba esni, és fittyet hányni a biológiára, hogy aztán 36 évesen megrökönyödve, könnyek között ücsörögj a meddőségi klinikán azt szajkózva, hogy "De hát a Brigi is 37 évesen szült." Igen, biztos van sok ismerősöd, aki bőven 30 felett lett anya.

De mi lesz az apával?

Talán ez az első és legsarkalatosabb pont. Vajon a párod el tudja-e fogadni, hogy nem (biztos, hogy) akarsz gyereket? Meg tudná emészteni, ha soha nem focizhatna a fiával, vagy ne aggódhatná betegre magát a lánya miatt?

Ne dőlj be annak, hogy a pasik nem akarnak gyereket! A pasik lehet, hogy nem, de a férfiak többsége igenis szeretné továbbörökíteni a génállományát.

Szerintem az fontos, hogy ha felmerül benned a kétség a gyerekvállalást illetően, akkor szedd össze magad, és ülj le a pároddal! Nem lesz könnyed beszélgetés, de joga van tudni róla. Már csak azért is, hogy te is tisztán láthass.

Azt a világért sem javasolnám, hogy szülj gyereket egy másik ember kedvéért, ha te nem akarsz. De ha ő nem kérheti tőled, hogy a kedvéért legyél anya, te vajon kérheted tőle, hogy a kedvedért sose legyen apa? Erre a dilemmára nincs sablon megoldás. Nektek kell a saját, élhető megoldásaitokat megtalálni.

Szóval akkor, csak akkor dönts a "majd később talán" mellett, ha vállalod annak a kockázatát, hogy lehet, hogy egyáltalán nem lesz gyereked.

 Ami nem baj, csak nagyon gondold végig! Hunyd le a szemed, és képzeld el magad 15-20 év múlva! Látod magad gyermek nélkül? Ne hagyd, hogy a társadalmi nyomás, a párod vagy bárki más döntsön helyetted! A döntés a tiéd kell, hogy legyen.

OSZD MEG másokkal is!