Ha ilyen fekete csíkot látsz a gyereked körmén, akkor egy halálos, agresszív betegsége lehet: sürgősen vidd el a dokihoz!

Ez nem várhat. Ha ilyenje van, azonnal menjetek orvoshoz vagy a kórházba.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy egyes súlyos esetekben azonnal érdmees az orvoshoz fordulni.

Egyrészt mert csak ők tudnak tenni valamit, másfelől azért, mert a gyermek élete lehet a tét. 

Nem akarunk senkit megijeszteni, de ha egy hasonló tünetet látsz a babád vagy a kisgyermeked körmén, akkor jó okod van megijedni.

A körmön lévő fekete elváltozás elég gyorsan elkezd terjedni, sokan csak a megjelenését és a változását veszik észre.

Neked kell a gyremeked helyett figyelned, hiszen az ő számára ez nem tűnik fel, hiszen folyamatosan változik a teste, nem is nagyon tudja nyomonkövetni.

A bőr pigment-, vagyis festéksejtjeiből kiinduló melanoma a bőrrák legveszélyesebb, legagresszívabb típusa, mely azonban korántsem csak az anyajegyekhez lehet köthető, megjelenhet tőlük függetlenül is a bőrön, emellett a nyálkahártyán, a szemen vagy a köröm alatt, illetve a körömágyon is, legyen szó akár a kéz, akár a láb ujjairól.

A körmön, pontosabban alatta megjelenő melanoma ugyanolyan barnás-feketés színű elváltozást jelent, mint a bőr esetében, foltszerű megjelenése mellett azonban csík formájában is hírt adhat magáról, jellemzően a köröm hosszanti irányában elnyúlva.

Sokan keverik össze véraláfutással is, mivel nagyon hasonlít rá.

Ha egyértelmű, hogy a folt megjelenésének oka például ütés, valószínű, hogy nem melanomáról van szó. Melanoma esetében a folt nem szívódik fel, nem tűnik el, és nem is nő le a körömmel együtt később sem. 

Ezt mindig tartsd észben, és ez alapján dönts!

OSZD MEG másokkal is!