Ha ezeket a jeleket észleled, problémával küzd a gyereked! lelki bajokról néhány gondolatban!

Ezek egyfajta vészjelzések is, amikre érdemes figyelni!

Sorozatos betegség

A probléma hátterében nemcsak fizikai, hanem lelki elváltozások is állhatnak. A szervezet sejtjeinek működéséért felelős impulzusokat ugyanis a mindenkori lelkiállapot is nagymértékben befolyásolja, így a negatív pszichikai tényezők, mint a szorongás, a félelem és az alacsony önbecsülés egyaránt hozzájárul a betegség kialakulásához.

Passzivitás

Ha gyermeked sem az oviban-iskolában, sem otthon nem akar részt venni a közösségi életben, azt ne csak egyszerű hóbortnak vagy lázadásnak tekintsd. 

Valószínűleg az állhat a háttérben, hogy elhanyagolva érzi magát, és nincs önbizalma. Könnyen lehet ugyanis, hogy a tanárok vagy a nevelők nem megfelelő hozzáállása vagy túlzott szigora vette el a kedvét és önbizalmát, de az is lehet, hogy a probléma forrását házon kívül kell keresned.

Légúti problémák

A kicsik gyakrabban lesznek betegek, ha egy új élethelyzetbe kerülnek, még akkor is, ha látszólag elfogadták a megváltozott körülményeket. Tipikus példa erre az új családtag, például kistestvér vagy nevelőapa érkezése. Mindezt a kicsi úgy élheti meg, hogy rá már nincs akkora szükséged, mint korábban, netán csak ötödik kerékként van jelen a családban.

Lopás

Egyik magyarázata a gyerek magányossága lehet. Talán úgy érzi, nem elég szoros a kapcsolata veled vagy a papájával, tárgyaitok eltulajdonításával tehát hozzátok igyekszik közelebb kerülni.

 Az is lehet, hogy azért vesz el pénzt, hogy a többi gyerek számára vonzó dolgokhoz hozzájusson. Gyakori tapasztalat, hogy a kiközösített gyerek különböző ajándékokkal igyekszik elnyerni társai szeretetét.

Bepisilés

Ha gyermekednek már hosszabb ideje nem volt szüksége pelusra, de egyszer csak újra bepisil, érdemes utánajárnod, hogy mi zavarhatta meg.

 Lehet, hogy valamilyen nyilvánvaló dolog a baj oka, például közösségbe kerülés, költözés vagy a szülők válása. Természetesen az sem zárható ki, hogy valamilyen húgyúti probléma áll a jelenség hátterében, ezért először is a gyermekorvosnak kell látnia.


OSZD MEG másokkal is!