Fontos: nem mindegy, hogy fertőtleníted a cumisüveget!

A cumisüvegek fertőtlenítése több különböző módon is történhet. Egyes anyukák a hagyományos, és talán a fertőtlenítés legbiztonságosabb módját választják – a kifőzést. Mások modern, speciális elektromos fertőtlenítő edényeket, illetve a mikrohullámú sütőbe helyezhető fertőtlenítő edényeket vagy zacskókat használnak.

Biztosnak kell lenned abban, hogy a cumikat, cumisüvegeket és egyéb eszközöket (mellszívó, orrszívó stb.) megfelelően fertőtleníted, hiszen egy újszülött baba vagy csecsemő immunrednszere még nem elég erős ahhoz, hogy megvédje a környyezetben élő, akár fertőző betegségeket is terjesztő mikroorganizmusoktól. Leginkább azokra a cumisüvegekre kell figyelmet fordítani, amelyekben tejet vagy tejes ételt adsz a kicsinek.

A cumisüveg fertőtlenítése azt jelenti, hogy minden egyes részét fertőtleníteni kell, beleértve a cumis részét, annak gyűrűjét és kupakját is.

Első lépésként a baba etetéséhez használt eszközöket alaposan el kell mosni.

 A meglehetősen zsíros elemeket szappanos-vizes, vagy gyengébb mosogatószeres áztatással oldjunk le, majd folyó vízben nagyon alaposan öblítsük le őket.

 Ezt a lépést akár mosogatógépben is elvégezhetjük, azonban ügyeljünk arra, hogy az egyes eszközöket a felső polcra helyezzük, illetve arra, hogy milyen egyéb edényeket helyezünk mellé.

Mivel még a nagyon alapos mosás sem nyújt megfelelő védelmet a kórokozókkal szemben, szükség van időnkénti fertőtlenítésre, sterilizálásra is. Azokat az eszközöket, amelyek az anyatejjel vagy tápszerrel lépnek érintkezésbe célszerű naponta legalább egyszer fertőtleníteni is. Ez a lépés több módon is elvégezhető, azonban minden esetben érvényes, hogy ezek a módszerek csak akkor hatékonyak, ha helyesen vannak alkalmazva.

Hagyományos módszer, a kifőzéssel történő fertőtlenítés

Sok anyuka választja a kifőzéssel történő fertőtlenítést, hiszen ez a legolcsóbb és legbiztonságosabb módszer. Ehhez a módszerhez csupán vízre, egy megfelelő méretű edényre és a tűzhelyre lesz szükséged.

1. lépés

A cumisüvegek és egyéb eszközöket szedd darabjaira, majd előzőleg alaposan mosogasd el őket. Miután az edénybe helyezted önts rá annyi hideg vizet, hogy ellepje azokat. Bevált módszer a vízkőlerakódás ellen, ha a vízbe egy kis citromlevet vagy ecetet is öntesz.

2. lépés

Az edényt helyezd a tűzhelyre, várd meg, amíg forrni kezd a víz, majd hagyd legalább 5 perci forrni. Arra ügyelj, hogy az egyes tárgyakat ne a már forró vízbe helyezd, mert azok megrepedhetnek vagy eldeformálódhatnak.

OSZD MEG másokkal is!