Felnőtteket tünet nélkül is fertőz a rotavírus: az újszülöttek ellenállóbbak egy kutatás szerint

A szakemberek szerint öt éves koráig a világon szinte mindegyik kisgyermek megfertőződik rotavírussal legalább egyszer, de az idősebb gyermekeknél, sőt a felnőtteknél is jelentkezhet a fertőzés. 

A felnőtteknél a fertőzés tünetei közé tartozik ahányinger, afejfájás, a görcsös hasi fájdalom, ahasmenésés a hőemelkedés.

Ellenállóbbak az újszülöttek és a csecsemők

Azonban a legtöbb esetben a szervezet immunrendszere minden fertőződést követően egyre jobban és jobban képes felvenni a harcot a vírus ellen, és általában a felnőtteknél a rotafertőzés aszimptomatikus, nem jár együtt sem hányással, sem hasmenéssel, a legtöbbször észre sem veszik, hogy fertőzöttek.

 Meglepő módon, a rotavírus okozta fertőzés szintén nem okoz tüneteket (vagy csak nagyon enyhéket) az újszülöttek, csecsemők nagy részében.

A legjobban a 6-36 hónapos korosztály a veszélyeztetett.

A kisgyermekeken kívül a rotavírus különösen veszélyes lehet az idősebbekre, illetve azokra, akiknél valamilyen immunhiányos állapot áll fenn (pl. daganatos betegségben szenvedők, AIDS-betegek, transzplantáltak stb.).

 Mivel azonban a fertőzött felnőtteknél nincsenek tünetek, könnyen előfordulhat, hogy továbbadják a vírust, esetleg éppen olyan kisgyereknek, aki a veszélyeztetett korcsoportba tartozik.

OSZD MEG másokkal is!