Fehéren csillog a gyerek szeme? AZONNAL menj vele orvoshoz!

Ha a fotókon nem vörös, hanem fehéres szeme van, ne kételkedj a képben, menj, és csináltasd meg a lenti vizsgálatokat, mivel az életébe kerülhet!

Hiszed vagy sem, ha vakuzol, ésa  vakufényben a gyermeked szeme fehéresen világít, akkor komolyan kezdhetsz aggódni.

Arról van szó ugyanis, hogy ebben az esetben nagyon komoly gyanú van rá, hogy a kisgyerek szeme rákos.

Ezt a rákfajtát retinoblastomának hívják, és nagyon agresszív fajta.

ha időben észreveszik, és még nem jut ki egyetlen rákos sejt sem a szem véredényeiből, akkor jó eséllyle gyógyítható, a szem eltávolításval, kemoterápiával.

Ha azonban későn veszik észre, akkor az esetek túlnyomó többsége halállal végződik.

A Verge által idézett amerikai szemész szerint ugyan az orvosi vizsgálatot semmi nem helyettesíti, de egy otthoni módszer rámutathat, ha baj van. 

Egy mobil kamerája olyannyira diagnosztikai eszköz lehet, hogy egy szemrák ellen küzdő CHECT nevű brit szervezet nemrég kampányt indított az ügy érdekében. A kampány üzenete szerint bár a retinoblastoma nagyon veszélyes betegség, szerencsére mindenki zsebében van egy diagnosztikai eszköz: az okostelefon.

A mobilra semmilyen extra alkalmazást nem kell telepíteni, egyszerűen csak vaku használatával le kell fotózni szemből a kisgyereket. Retinoblastomára utaló jel, ha az elkészült képen valamelyik szem pupillája fehér.

A CHECT leírása szerint gyanúra adhat okot már az is, ha a fotón az egyik szemnél jelentkezik a szokásos vörös szem effektus, míg a másik pupilla fekete marad.

OSZD MEG másokkal is!