Ezt érzi a baba a terhesség alatt: érdekes kérdésre kaphatsz választ!

Gondolnád, hogy a pici már ekkor átérzi hangulataidat, vagy, hogy a terhesség végére zenei ízléssel is rendelkezik?

Mialatt a pocakodban van, a baba hall, érez és lát dolgokat. 

Ahogy növekszik, mozdulatait te is egyre jobban érezheted, és fokozatosan kitapasztalhatod, hogyan rúg, amikor rosszul fekszel éjszaka, vagy milyen nyugtalan ficánkolásba kezd, ha ideges vagy. De vajon mit él át mindeközben? Hogyan jut el hozzá a biztonságos, meleg kuckóba a külvilág zaja?

A halláshoz szükséges szervek a terhesség 15-20. hetére alakulnak ki, és ekkor már zajok felismerésére is képesek. Ebből a szempontból a magzat rendkívül ingergazdag környezetben nevelkedik, hiszen tested már önmagában is rengeteg zajt produkál működés közben, amihez még a külvilág hangjai is hozzáadódnak.

 Bár a hallás szervrendszere ekkorra már kialakult, ultrahanggal csak a 25. héten mutatható ki, hogy a baba a hozzá érkező zajokra reagálni is képes. A méhen belüli élet utolsó három hónapjában a fejlődő kis agyat elöntik az ingerek, melyek többségét vitathatatlanul a hangok adják.

Nemrégiben a kutatóknak sikerült egy, az anyaméh közelében elhelyezett minimikrofon segítségével rögzíteni az ott hallható hangokat.

 Az eredmény elképesztő volt: tanúsága szerint ugyanis a pici egyszerre hallja a magzatvíz loccsanásait, gyomrod korgását, a benne áramló folyadék zubogását, illetve azt, ahogy a gerinc menti nagyerekben surran a vér. 

Az első, legmeghatározóbb zaj azonban, amit érzékel, az szíved egyenletes dobogása, ami mellett az is eljut kis füleihez, ha csuklasz, tüsszentesz vagy beszélsz. Porontyod tehát korántsem alszik összekucorodva kilenc hónapon keresztül: az ő kis világát ugyanannyi zaj színezi, mint a tiédet, csak másképp jut el hozzá.

A rengeteg inger közül, ami a magzatot éri, a legnagyobb hatással a te hangod van rá. 

Bár a szöveteken át kicsit tompítva és nem eredeti tisztaságban ér el hozzá, semmi mással nem téveszti össze beszédedet, ami megnyugtatóan hat rá. 

Ennek köszönhetően, amikor a fényes új világba kerül, rögtön felismeri majd hangodat, és ami a biztonságos kilenc hónapban végig jelen volt, az a szülés után is bizalommal tölti el.

A növekvő apróság azonban nem csak a hangod, hanem egyáltalán a beszéd és a nyelv iránt is rendkívül fogékony: méhen belüli utolsó három hónapját azzal tölti, hogy ráhangolódik anyanyelve dallamára, ezen belül is a te hangszínedre, hanghordozásodra.

OSZD MEG másokkal is!