Ezért veszélyes a babának veled aludnia! Sokan nem tudnak róla!

Veszélyes a babának az anya ágyában aludni

Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, megkérdeztünk egy szakembert is a kérdésről. 

„Ez nagyon veszélyes lehet, az állatok között is előfordul, hogy ha nincs ember, aki kimentse az újszülöttet, akkor meghal, mert ráfekszik az anya” 

– mondta el dr. Nyeső Judit csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, aki egyértelműen ellenzi a szülőkkel közös alvást, bár szerencsére ebből származó halálesettel eddig nem találkozott a praxisában.

„A szülői ágyban alvás is okozhatja a hirtelen csecsemőhalált – hozta fel a legmeggyőzőbb ellenérvet. – Nem azért, mert ráfekszenek a babára, hanem mert a szülők között nincs elég levegő. Ilyenkor valószínűleg az áll a háttérben, hogy eleve sérült a baba légzőközpontja, de ezt nem tudjuk előre kimutatni.

A csecsemőhalál okai közé tartozik az is, ha távol alszik a szülőktől, ha túl meleg szoba, vagy ha hason fekve alszik a baba. 

Amerikában amikor rájöttek az utóbbira, és felhívták rá a figyelmet, akkor hirtelen ötven százalékkal visszaestek a csecsemőhalálozások.

Másrészt nevelési szempontból sem jó az együtt alvás. Ha megszokja a kicsi, hogy mindig vele van anyu, amikor éjszaka felébred, akkor utána nem tud visszaaludni magától – említett egy másik szempontot a doktornő. – Azt nem állítom, hogy ha hatkor felkel a mama, akkor ne hagyhatná maga mellett a babát a szoptatás után, de a gyerek helye a kiságyban van. 

Ha valami baja van, akkor oda kell menni, és nem kell kikapni. Mindig azt szoktam mondani, hogy most három kiló, de lesz tizenhárom is, és ha rászoktatják, akkor ezt később is el fogja várni. Azt szoktam javasolni, hogy az anyuka törölje meg magát egy tiszta pelenkával, azt tegye be a kiságyba, és annak a szagától megnyugszik a baba.”

Ha valaki mégsem mond le a közös alvásról, akkor a doktornő szerint arra kell nagyon odafigyelni, hogy legyen elég helye és levegője a babának. 

Hagyjanak távolságot a papa és a mama között, és ne párnára fektessék, mert az puha, és belenyomódhat a nózija, de egy paplan alá is be tud csúszni véletlenül.

 Aztán ha az anyuka felébred később, akkor nyugodtan átviheti a kiságyba, bár erre a baba is felébredhet, úgyhogy nem könnyű megoldani, de törekedni kellene rá.

OSZD MEG másokkal is!