Ezekkel a dolgokkal készülj az újszülött babád gondozására!

Mutatjuk, miket érdemes beszerezni!

Ha jön a baba, az mindig egy nagy örömünnep.

Ilyenkor ezer meg egy dolog fut át az ember agyán, éppen ezért a sok kapkodás közepette hajlamosak lehetünk bizonyos dolgokat elfelejteni.

Ezek a dolgok pedig végső soron azt eredményezhetik, hogy nem készülünk fel kellőképpen az apró csöppség érkezésére, ez pedig egy nagy hiba, a legnagyobb, amit elkövethetünk.

Mi az, amikre feltétlen szükségünk lesz, és miért?

Hol kezdjük? Néhány alapfogalom a választáshoz: célszerűség, tisztíthatóság, kényelem, megfelelő ár-érték arány, veszélytelenség.

Mi az, amire biztosan szükség lesz?

Babahordozó, esetleg mózeskosár. Előbbi rögzítése a gépkocsiban természetesen biztonságosabban megoldható, utóbbinak napjainkban inkább „hagyományőrző” szerepe van. Jobb kialakítása és fogása révén a babahordozóban a szülő számára is kényelmesebb a pici transzportja. Mivel háttámlája nem teljesen vízszintes, ezért a szállítások közben esetlegesen bekövetkező bukások, hányások alkalmával, valamivel csökkentik a félrenyelés esélyét a mózeskosárban szállított babákéhoz képest.

A babakocsi kiválasztásakor a bevezetőben említett alapfogalmak az irányadók.

Gumírozott lepedők, kispléd(ek), takaró(k), hálózsák. A pólyák szerepe manapság visszaszorulóban van, bár a baba kitámasztása, pozícionálása könnyebb vele.

Body, rugdalózó, zokni, pulóver, vastagabb nadrág, évszaktól függő vastagságú kissapka, és ugyancsak évszaktól függően kiskabát, kisdzseki,  kesztyű, sál, kezes-lábas .

A készlet nagyságát úgy érdemes méretezni, hogy kényelmesen rendelkezésre álljon váltás is, de túlzásokba ne essenek, hiszen ebben az igen intenzív növekedési szakaszban hetek alatt kinövik a babák a ruhatárukat. 

Kiskád, (ha nincs biztosítva a megfelelő rögzítés, akkor kádtartó is), vatta, steril gézlap, babaolaj, fürdető, babasampon, törölköző(k), hintőporok, 70%-os alkohol, fültisztító pálcika a köldök és a fülkagyló tisztításához, de fontos, hogy NEM a hallójárat tisztításához (nem javasolt a hallójáratba fültisztító pálcikával belenyúlni). 

Valamint popsitörlők, popsikrém, egyszer használatos (kb. napi 8-10db) és textilpelenkák (összesen mintegy 15 db), kisfésű, hajkefe (erősíti a hajas fejbőrt), körömvágó olló, elektromos-vagy porszívóhoz csatlakoztatható orrszívó ( a pumpás kivitelű az orrváladékot nem képes kiszívni, csak maximum, ami ráragad, ellenben remek játék a kádban…).

Kiegyensúlyozott, könnyű, vegyes étrenden élő és sok folyadékot fogyasztó, mosolygós kismama! 

Bimbóvédő, Garmastan kenőcs (a berepedt bimbó kezelésére), szoptatáshoz használható párna, lefejt tejhez tárolóedény, anyatejgyűjtő zacskó, kézi- vagy elektromos mellszívó, cumisüveg(ek), (melyek többségében műanyagok), kis itatópohár, fém vagy műanyag mokkáskanál (K-és D-vitamin beadásához). 

Amennyiben a baba anyatejjel nem táplálható, akkor természetesen a megfelelő anyatejpótló tápszer.

Első körben ezek azok a legfontosabb dolgok, amik elmaradhatatlanok, különben úton-útfélen hiányba ütközöl a kezdeti időszakban, ezért mindenképpen szerezd be ezeket.

OSZD MEG másokkal is!