Ezeket az újszülött reflexeket az anyukáknak fontos tudniuk!

Azt is, hogy mit jelentenek!

Moro reflex

Ültesd fel a babát néhány másodpercre, eközben pedig finoman fogd meg a hónaljánál. Ez után hirtelen, de persze óvatosan ereszd lejjebb a hátát. Ekkor széttárja majd a karjait és lábait, és kinyújtja a nyakát, azt üzenve ezzel, hogy „Vegyél fel!” 

Ezt a reflexet ijedő reflexként is emlegetik, mert váratlan zajok is kiválthatják, és sírással is járhat. Ez a reflex két hónapos korig tart.

Kereső mozdulatok

Simítsd meg a baba arcát egy ujjaddal, és automatikusan odafordítja majd a száját, kinyitja, és szopó mozdulatokba kezd vele. Ez az alapvető túlélő reflex segíthet az anyukáknak, hogy kisbabájukat rászoktassák a szoptatásra. Nagyjából négy hónapos korban múlik el.

Éljétek át a babával együtt az érintés és a masszázs varázsát babamasszázs szolgáltatásunknak köszönhetően! Foglaljatok szobát nálunk próbáljátok ki kültéri és beltéri programlehetőségeinket, ismerkedjetek meg Noszvaj hangulatáva! 100+1 gyerekbarát szolgáltatással várjuk az egész családot gyermekbarát hoteünkben!

Járás

Tartsd a babát a hónaljánál, és hagyd, hogy a lábai lelógjanak. Ez után óvatosan ereszd lejjebb, hogy a lábujjai a padlóhoz érjenek. Ekkor ösztönösen az egyik elé helyezi a másik lábát, mintha megpróbálna helyben járni. Ez a reflex két hónapos korig van jelen.

Biztonság

Óvatosan ejts egy könnyű takarót a baba fejére – a pici ekkor ösztönösen elkezdi majd jobbra-balra mozgatni a fejét, és addig kapkod a karjaival, amíg le nem rázza magáról a takarót (csak óvatosan, ez nem játék). Ez egy önvédelmi reflex – a baba így próbálja megvédeni magát. 

Ahogy egyre nagyobbra nő majd, megtanulja koordináltabban elkerülni a baleseteket. Például ha felül és elkezd előre dőlni, automatikusan maga elé teszi majd a karjait, hogy megtámaszkodhasson rajtuk. Ez a reflex egészen egy éves korig jelen van.

Visszahúzódás

Amikor a baba nyugodtan fekszik az ágyában, hirtelen kezdj el közelíteni arcoddal az övéhez. Ösztönösen elfordul majd, hogy megakadályozza az ütközést. Ugyan ezt megfigyelheted a fent említett takarós tesztnél is. 

Ez a reflex sosem tűnik el, hiszen egész életünkben fontos szerepet játszik az önvédelemben.

OSZD MEG másokkal is!