Ezeken a dolgokon komoly összetűzésbe keveredhettek friss szülőként

Érdekes konfliktusforrások.

Rengeteg cikket írtunk már arról, hogy milyen fontos a baba jóléte. Sok hasznos tippet olvashattok az altatással kapcsolatban, a szoptatás praktikáiról, a baba fejlődésének normál üteméről, stb. 

De mindeközben valahogy saját magunkat is igyekszünk egészségesen tartani, aminek kulcsfontosságú eleme az első konfliktusforrás lehet:

Az alvás: bizony akadnak olyan alváshiányos állapotok, amikor akármennyire is szeretitek egymást, simán összekaptok egy kis plusz pihenőidőn. Talán az a legjobb, ha beosztjátok egymás között a napokat, éjszakákat, mikor ki a „baba-felelős” és ki alszik.

 A közös pihenésről úgy néz ki, hogy egy kis időre most le kell mondanotok – tartsatok ki! Ne menjetek bele kicsinyes veszekedésekbe, és érvelgetésekbe, ne méregessétek, ki a fáradtabb: teljesen természetes, hogy mindketten kimerültek vagytok (igen, nem csak minket nőket visel meg a változás!).

Fáradtak is vagytok, nyűgösek is vagytok, és legfőképpen aggódtok a pici miatt, hogy biztos, hogy mindent jól csináltok-e? 

A világon naponta többezer gyermek születik és minden frissen szülővé vált ember ezen megy keresztül; ne féljetek minden rendben lesz! Ha egy kicsit sikerül elvonatkoztatni a bébitől, akkor észreveszitek azt is, hogy sokkal hamarabb kupi lesz a lakásban és sokkal nehezebben veszitek rá magatokat arra, ami a következő nehéz kérdés:

Ki takarítson? Nem árt, ha megegyeztek abban is, hogy a ház mely része, kinek a felelőssége, vagy a házi munkákat osztjátok ki egymás között (akár vetésforgóban is). 

Tehát legyen egy mosogatás-felelős, egy mosás-felelős és így tovább. A rutinos szülők a nagyobb gyerekektől vagy akár az anyóstól is segítséget kérnek. De miért ne könnyítenétek meg a dolgotokat olykor egy takarítónővel, vagy néhány praktikus új eszközzel, mint például a mosogatógép (persze, ha megtehetitek)?! Minden segítség jól jön most!

Tegyük fel, hogy sikerül úgy-ahogy kipihenni magatokat, rendet teremteni és nagyjából fenn is tartani az otthonotokban, a babával is minden oké! Végre foglalkozhatnátok egymással, de nem biztos, hogy ugyanúgy vagytok a testiséggel, mint előtte…

A szex. Akárhogy is nézzük: most toltál ki magadból valamit (valakit), ami nagyobb, mint egy dinnye, azon a kis nyíláson, ami körülbelül akkora, mint egy érme – nos, tökéletesen érthető, hogy most nem annyira érzed még a szexuális vágyat, teljesen független attól, hogy még mindig borzasztóan vonzónak tartod a férjed. 

De az intimitás nagyon fontos, és nem csak a szexben merülhet ki: egy masszázs, egy közös fürdő, összebújás, ölelkezés – ezekkel el tudod kerülni, hogy a párod teljesen visszautasítva érezze magát.Az új életeteket berendezni nem könnyű. Előfordul, hogy egy kicsit bezárkóztok, és nem szívesen „szerepeltek” mások előtt.
 
Újabb dilemmát okozhat a vendégek hívása, fogadása.

 Előfordulhat, hogy ebben sem értetek egyet; túlaggódod a rend(etlenség) fontosságát, vagy épp nincs kedved hallgatni egy tapasztaltabb anyuka (például az anyósod) olykor kissé kioktat megjegyzéseit. Találjatok ki egy rendszert, milyen sűrűn látogassa az unokáját a nagyi; ahogy Nektek jó!  

A barátok pedig biztosan megértik, ha még nem álltok készen a fogadásukra, de azt is, ha itt-ott van egy kis kupi.

OSZD MEG másokkal is!