Ezekből ismerheted fel, ha a baba éhes!

Élet és gyomormentő tanácsok!

Ha a babánk éhes, azt gondolnánk elég ha sír? Mikor az újszülöttet hazavisszük, még mi is kezdőnek számítunk a baba nevelésében. Akkor is, ha nem az első babáról van szó, hisz minden gyermek eltérő. Tehát minden születés egy új kihívás lesz számunkra.

Azonban a kisbaba hihetetlen gyorsan fejlődik, tehát a napirendjét is szinte 3-4 hetente alakítani kell, amikor egy újabb szakaszba ér a kis élete.

Nincs ez másként a szoptatással sem. Az újszülött a nap 24 órájából kb. 16 órát szopik. Viszont a kisbabának megvan a szopóreflexe, mellkereső mozdulata, amit sokan az éhséggel kapcsolunk össze. Így, ha azt látjuk, hogy gyermekünk szopizik – akár álmában is – rögtön cicire tesszük, hiszen biztosan éhes. Történhet ez akkor is, ha a baba egy fél órával azelőtt evett.

A jelek felismerését gyorsan el fogjuk sajátítani, hisz a nap minden percében látjuk a babánkat.

Ezért gondolhatjuk úgy, hogy gyermekünk folyton éhes. Ha azonban a súlya tökéletes, és a megfelelő mennyiségű tejet meg is itta nem sokkal korábban, akkor itt másról van szó.

szoptatás 3Ilyen esetben, ha cicire tesszük is, néhány kortynál többet nem fog inni a kicsi. A gond akkor kezdődik, ha ilyenkor a baba elaludt a mellen – és el fog, mert a tejben oxitocin van, mely nyugtató hatású. 

Ha levesszük a ciciről felébred, keresni kezdi a cicit, de nem azért mert éhes, hanem mert megnyugtatásra vágyik tőle. Ezután ez már egy mókuskerékké válik, nem tudjuk majd máshogy megnyugtatni a gyermeket, csak a cicivel.

Ha ezt tesszük ez olyan, mintha egy nagyobb gyereknek édességet adnánk étkezés előtt, és ugye ilyet nem tennénk szívesen, hisz akkor „rendes” ételt nem fog enni a nap folyamán.

Más a helyzet, ha a 2 és fél 3 órás etetések között is éhesen sír a baba. Itt már valószínű egy új korszak köszöntött az életünkbe, ennek megfelelően kell a továbbiakban átalakítani a napirendet. 

Ha ilyen előfordul ne gondold, hogy kevesebb a tejed, egyszerűen csak nő a baba igénye. Ha ugyanúgy betartjuk a megfelelő szoptatási módot.

OSZD MEG másokkal is!