Ezek nagyon nagy bűnök, ha gyereket nevelsz!

Soha ne kövesd el ezeket!

Mindössze három hiba van, amit semmiképp nem szabad elkövetni, három bűn, mellyel egy szülő tönkreteheti gyermekét.

1.       Elhanyagolás

A testi elhanyagolás a fizikai gondozás elmulasztását jelenti, azaz amikor a szülő nem gondoskodik gyermekéről, a gyermek piszkos, ápolatlan, mosdatlan, beteges vagy akár alultáplált, esetleg a szülő nem gondoskodik kisgyermeke felügyeletéről, egyedül hagyja a lakásban, kocsiban, ezáltal sodorja veszélybe. A testi elhanyagolás általában könnyen észrevehető.

Létezik azonban az elhanyagolásnak egy másik, legalább ilyen súlyos formája is, mely érzelmi téren nyilvánul meg. Ilyenkor a szülő a gyermek fizikai szükségleteiről kötelességszerűen gondoskodik, azonban nem szereti gyermekét, nem biztosítja számára a szellemi és pszichológiai fejlődéshez szükséges feltételeket.

 Lehet, hogy a szülő mindent megad gyermekének, amit pénzen meg lehet venni, de ha saját maga nem törődik gyermekével, akkor árt neki. Az ilyen szülő nagyon kevés időt tölt gyermekével, nem beszélget vele, nem kíváncsi rá, és nem törődik vele. 

2.       Fizikai vagy érzelmi bántalmazás

A bántalmazás is kétféleképp nyilvánulhat meg. Fizikai formája a testi erőszak. Sajnos Magyarországon a társadalom is elfogad bizonyos korlátozott mértékű fizikai agressziót a gyerekkel szemben. Nem határozható meg pontosan, hogy hol húzhatók meg a határok, mi az elfogadott, és mi az, ami már nem megengedhető. Éppen ezért sokszor az is zavarban van, aki tudomást szerez a gyermekbántalmazásról, mert nem tudja, hogy mit kell tennie. Bármi is a bántalmazás célja (nevelés, feszültség-levezetés, mentális betegség vagy épp gondatlanság), bármi is a módszere (verés, fojtogatás, égetés, rázás vagy mérgezés), következményei egyaránt károsak.

Az érzelmi bántalmazó szülő elutasítja gyermekét, megalázza, szidalmazza, fenyegeti. Előfordul, hogy megkérdőjelezi létezését („bár meg sem szültelek volna”) vagy éppen állami gondozásba helyezéssel, elküldéssel fenyegeti. De ide tartozik az is, ha a szülő bezárja gyermekét egy szűk, sötét helyre, például egy szekrénybe, vagy ha megakadályozza a másik szülővel való kapcsolattartását.

3.       Szexuális visszaélés

Ezzel kapcsolatban legegységesebb a közvélekedés: a gyermekkel szembeni szexuális visszaélés bűn.  A szexuális bántalmazás következményei lehetnek önértékelési zavarok, téves önkép kialakulása, bűntudat, szélsőséges esetben akár öngyilkosság is.

Három halálos bűn.

OSZD MEG másokkal is!