Ezek miatt a dolgok miatt sírhat a baba: tanácsok kezdő szülőknek!

Érdemes ezeket a tanácsokat átgondolni és megfogadni. Nyugodtabbak lesznek a te és a babád napjai!

Amíg a csecsemő hozzá nem szokik a külvilághoz, az első 4-6 hétben valószínűleg sokat sír. Ez éjszaka jelent nagy megpróbáltatást mindenkinek. Nappal türelmesebb a mama, ám amikor este fáradtan esik be az ágyba, és gyermeke álmából ébreszti fel, hajlamosabb a türelmetlenségre - ám a szakemberek szerint ez az érzés teljesen normális.

Éhes vagy fáj a hasa?Az első hetekben az anya egyre jobban meg tudja különböztetni a sírás fajtáit. A kisbabák is megtanulják, hogyan reagál édesanyjuk elkeseredettségükre. Ilyenkor sok szülő kétségbeesik, mi lehet a sírás oka.

Éhes, unatkozik, álmos, fáj a hasa? Szeretné, ha felvennék, vagy csak nyűgös? Az első 4 hét elteltével az anya már nemcsak arra figyel, milyen típusú sírást hall, hanem számba vesz sok egyéb támpontot. Végiggondolja, mikor evett a baba utoljára, mikor tette tisztába stb., így könnyebb eldöntenie, mi lehet az ok.

A babák szeretik a meleget, szakemberek szerint a 23-24 ºC hőmérsékletű szobában lévő újszülött kevesebbet sírdogál, és többet alszik. Állítólag a pisis pelenka önmagában nem készteti sírásra a bébit. Sok csecsemő viszont nem szereti, ha levetkőztetik. Ilyenkor nem az a baja, hogy fázik, hanem az, hogy a bőrén már nem érzi ruhája megszokott melegét. Ha fáj valamije, azt sajnos nem mindig könnyű megállapítani, de pl. a fülfájós csöppség néha a füléhez emeli az öklét.

Ne hagyd hüppögni!A baba későbbi viselkedését, fejlődését is befolyásolhatja, hogyan reagálnak elkeseredettségére a szülei. Az idegeskedő anyák gyerekei általában nyugtalanabbak, nehezebben kezelhetők.

 Egyes kutatások szerint, ha az édesanya érzékenyen és azonnal reagál a sírásra, könnyebben fejlődik ki harmonikus kapcsolat közte és a kisbaba között. 

A családban élő kisgyerek mindkét szülőjéhez kötődik, de a kötődés minősége a mama érzékenységétől függ. Fontos, hogy mennyire hangolódik rá újszülöttje igényeire.

Felismerheti egy anya a gyermekét a sírásáról?Átlagosan 1,5-2 órát sírdogálnak a csecsemők naponta, nem sokat törődve anyjuk napirendjével. A természet csodája, hogy az anyukák az éjszaka folyamán a kicsi legkisebb nyöszörgésére is felébrednek. 

Három éjszaka után pedig már automatikusan különbséget tesznek: saját gyermekük sír-e, vagy valaki másé. Ha például a szomszédban felsír egy baba, attól még nyugodtan alszanak tovább. Ezzel a hasznos képességgel már több ezer évvel ezelőtt rendelkeztek őseink, amikor még csapatban éltek.

 E nélkül ugyanis az anyák le sem hunyták volna a szemüket, mivel valamelyik apróság mindig sírdogált. Mindegy tehát, hogy a kőkorszakról vagy napjainkról van szó, az éjszakai felkelést nem kerülhetik el az anyukák. De mindig van más lehetőség: például, ha hagyják, hogy egyszer-egyszer párjuk nézzen csemetéjükre.

OSZD MEG másokkal is!