Ezek a szívproblémák fordulnak elő leggyakrabban csecsemőknél!

Érdemes tudnod róluk, és arról, mi a teendő ilyen esetén!

A magzatok és csecsemők megközelítőleg egy százalékát érintik a súlyos kardiológiai betegségek, az esetek több mint felében azonban csak a születést követően derül fény a problémára. 

A korai felismerés fontosságát hangsúlyozva a Czeizel Intézet egyedülálló, két napos előadássorozatot szentelt Perinatalis kardiológia továbbképző napok szülészeknek és gyermekgyógyászoknak címmel, amely keretében a szívfejlődési rendellenességek születés előtti és utáni felismerésével és a terápiás lehetőségekkel foglalkoztak bővebben a szakemberek. 

Az eseményen az ország vezető szakemberei, a Czeizel Intézetben dolgozó magzati- és gyermekkardiológia specialisták, gyermekszívsebész, és ritmuszavar-szakértők vitatták meg az aktualitásokat.

Az újszülötteknél leggyakrabban előforduló kardiológiai probléma a veleszületett szívfejlődési rendellenesség, amelyet már a születést megelőzően is fel lehet ismerni. 

„A szülészek által végzett kötelező ultrahangvizsgálaton már jó eséllyel magzati korban észrevehető a probléma” – mondta el a rendezvényt szervező Dr. Masszi György, a Czeizel Intézet gyermekkardiológusa. 

A szakorvos szerint a minél előbb történő felismerés azért is fontos, hogy a súlyos eltérések esetében csecsemő olyan orvosi ellátást nyújtó helyen születhessen meg, ahol előre felkészülten, azonnal tudják a szakemberek kezelni a problémát.

A betegséget a szív szerkezetének olyan elváltozásai okozzák, amelyek ugyan a magzati élet sajátosságainak megfelelően működnek, de a születést követő első levegővétel után már képtelenek ellátni funkciójukat.

„A leendő édesanyák közül azoknak is ajánljuk, hogy gyermekkardiológus segítségével vizsgáltassák meg magzatuk szívét, akiknek a közeli rokonságában előfordult veleszületett szívfejlődési rendellenesség, Down-szindróma, vagy olyan gyógyszert szedett a kismama a várandósság alatt, ami fejlődési rendellenességhez vezethet.

 Sajnos azonban az esetek 90%-ban nem azonosítható semmi olyan előzmény, ami a rendellenesség kialakulásának tulajdonítható, ezért érdemes lehet a szív alaposabb ultrahangvizsgálatát elvégezni minden magzat esetében. 

A szív szerkezeti eltérése mellett magzati ritmuszavar is felismerésre kerülhet, melynek súlyos formái kezelés nélkül keringési elégtelenséghez, a magzat elvesztéséhez vezethetnek. 

Szerencsére ilyenkor a legtöbb esetben, az anyának időben adott gyógyszerrel a magzatban is megfelelő hatást érünk el, mely meggyógyítja, vagy normalizálja a ritmuszavart.

OSZD MEG másokkal is!