Ezek a legnagyobb tévhitek a szoptatásról!

Sokan nagyon sok dolgot rosszul tudnak és terjesztenek.

A tej mindenképpen el fog apadni

Sokan azt mondják, hogy idővel a tejed drasztikusan elapadhat. Azonban egyik napról a másikra nem fog eltűnni teljesen – kivéve az olyan extrém helyzeteket, mint haláleset, stb., de ekkor sem törvényszerű. Ha meg is ijedsz, ne ess pánikba! Ha kell, ne félj segítséget kérni.

A besárgult babát vízzel kell itatni! 

Az anyatej ugyanis kissé hashajtó hatású is, és olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek segítik a bilirubin távozását a szervezetből. A víz, cukros víz nem tartalmaz ilyen anyagokat. A besárgult baba fáradékonyabb, aluszékonyabb, így több türelem kell a szoptatásához, erre fel kell készülni.

Minimum 1,5-2 órának el kell telnie két szoptatás között, különben megtúrósodik a tej a baba gyomrában. 

Az anyatej nagyon könnyen emészthető táplálék, így gyakran előfordul, hogy a baba már egy óra múlva is megéhezik. Nyugodtan meg lehet ilyenkor szoptatni, nem lesz baja. Ami a túrót illeti: a gyomorba érkező tejjel a gyomorsav pontosan azt csinálja, amit a citrom a tehéntejjel – megtúrósítja. Naná. 

Mindig inni kell neki adni!

Ha nem kap a pici tápszert, akkor felesleges. Az anyatej két részből áll, az első tej vizesebb, a hátsó zsírosabb, de egészében az anyatej 85%-a víz. Elegendő folyadékmennyiség még a legnagyobb melegben is. Kánikulában érdemes gyakrabban mellre tenni a babát, ha csak szomjas, pár korttyal meg fog elégedni. 

Baj van, ha este nincs elég tejed

Ez természetes. Esténként a tejmirigyek egy sokkal sűrűbb, de nagyobb kalóriamennyiségű tejet választanak ki, kisebb mennyiségben, mint amivel napközben találkozhatunk. Ez elviekben bőséggel elég a babának – maximum éjjel felébred enni, de ez egy ideig úgyis elkerülhetetlen.

Mellgyulladáskor ne szoptass a beteg melledből! 

Ez bizony egyenesen szükséges! A beteg mell kiürítésével tudjuk a leghatékonyabban elősegíteni a mielőbbi gyógyulást. Ha továbbra is pang benne a tej, a gyulladás akár tályoggá is alakulhat, a fejés pedig – történjen kézzel vagy géppel – sajnos közel sem olyan hatékony, mint a baba szája. 

Nem lesz tejed szülsé után

Dehogy nincs. Már a vajúdás alatt megindul a tejtermelés – sőt, van, aki már a terhesség alatt tapasztal némi tejkiválasztást -, és amint megszületik a gyerek, érdemes mellre tenni. 

Ekkor a legerősebb a szopási ösztöne, és ezzel még lehet adni egy lökést a hormonoknak is. Az ekkor termelődő kolosztrum mennyisége ugyan valóban megtévesztően kevésnek tűnhet, ám nagyon fontos: nagy kalória- és zsírtartalmú, tele immunanyaggal. 

OSZD MEG másokkal is!