Ezek a legnagyobb tévhitek a meddőségről: amikor nem jön a baba...

A meddőség minden emberben egy nagyon szilárd, és örökre szóló dolgot jelenít meg. Ez azonban nem így van. Bár a köznyelv valóban így használja, a meddőség orvosi értelemben egészen mást takar.

A szakemberek meddőségről abban az esetben beszélnek, ha egy párnak egy éven belül, természetes körülmények között nem sikerül a teherbe esés. 

Tekintve, hogy egy egészséges nő esetében a megtermékenyülés valószínűsége egy ovuláció alatt 25% körüli, így az egy éves időintervallum már elegendő ahhoz, hogy foglalkozni kezdjünk a dologgal orvosi értelemben is.

A nők szervezetének 9 hónapig kell gondoskodnia a babáról, így esetükben lényegesen több tényező alakíthat ki meddőséget.

A megtermékenyítés nélkül azonban nincsen baba, és ebben a folyamatban a férfinek legalább akkora szerepe van, mint a nőnek. Sajnos tény, hogy napjainkban egyre emelkedik azoknak a férfiaknak a száma, akiknek gond van a sperma minőségével, mennyiségével, vagy éppen mozgékonyságával. 

Ezt ráadásul szégyellnivaló gondnak tekintik, így sokan nem is akarnak szembenézni a problémával. Pedig az is előfordulhat, hogy csupán egy életmódváltással, vagy egy egyszerű herevisszér műtéttel helyreállítható a spermatermelés. Igaz, egyes esetekben ez nem ilyen egyszerű, így sajnos a meddőség legalább annyira érinti a férfiakat, mint a nőket.

A lombikprogram abban az esetben jelent megoldást, ha a meddőséget kiváltó tényezőt nem lehet helyrehozni.

 Ez lehet egy tartós betegség miatt kialakult terméketlenség, vagy éppen öröklött spermatermelési gond.

Amikor egy párnak nem sikerül a családalapítás, akkor el kell kezdeni felderíteni ez okokat. Sokan elmennek egy, maximum két orvoshoz, majd a lombikprogram felé fordulnak.

Így ugyan valóban gyorsan eljuthatnak a céljukig, de ez igen költséges, és a szervezet számára is nagyon megterhelő folyamat. 

OSZD MEG másokkal is!