Ezek a legnagyobb szoptatási tévhitek: nem is gondolnád, mennyire sok dolog van amit rosszul tudnak

Túl hamar pótlás adása, attól való félelemben, hogy nem elég a tej... te is beleesel ebbe a hibába?

Túl hamar pótlás adása, attól való félelemben, hogy nem elég a tej 

Sajnos az egyik leggyakoribb dolog, hogy bármilyen probléma esetén azt gondolja édesanya, orvos, védőnő, hogy nem elég a tej, ezért pótláshoz, tápszerhez nyúlnak. Természetesen vannak esetek, mikor bizony szükséges a pótlás, de ez nem zárja ki azt, hogy a későbbiekben visszatérhetünk a kizárólagos szoptatáshoz. Vegyük sorra azokat a jeleket, amelyeket általában tévesen szoktak a nem elegendő tejmennyiségnek titulálni! 

a./ a baba sír már szoptatás előtt, bekapni sem hajlandó a mellet: ezt a jelenséget okozhatja cumizavar (ha a baba használ szopás mellett cumit, cumisüveget, bimbóvédőt, előfordulhat, hogy a mellet már nem fogja tudni a jó technikával szívni az említett eszközök más technikájú szívása miatt, ez vezethet a síráshoz; ajánlott ezen eszközök használatának mellőzése) illetve ha már túl sok idő telt el két szoptatás közt, a baba túl éhes, akkor is nehezebb lehet mellre tenni, ezért ne várjuk meg az éhség túl egyértelmű jeleit, tegyük már előbb mellre őt illetve szopási sztrájkot okozhat fogzási fájdalom is, vagy ha a baba megharapta édesanyja mellét, aki feljajdult a fájdalomtól 

b./ a baba sír szoptatás közben: ez sokszor jelentheti, hogy a babát szélgörcs kínozza; ilyenkor próbáljuk megbüfiztetni, kicsit masszírozni a pocakját, majd folytatni a szoptatást 

c./ a baba sír szoptatás után: ez nagyon sokszor jelenti, hogy a baba ugyan már jóllakott, de még folytatná a cumizást a mellen, ezért engedjük bátran komfortszopizni, neki erre még szüksége van! (ezért van az, hogy az első időkben akár egy órát is igénybe vehet a szoptatás, ne aggódjunk, idővel rövidülni fog a szoptatás időtartama) d./ 

lelassult a súlygyarapodás: a kezdeti nagy hízások után jönnek olyan időszakok is, amikor picit lassul a hízás folyamata, főleg, ha már tud forogni, kúszni-mászni a baba, tehát már nem egy helyben van, hanem aktívan mozog. Ha naponta van – pisis pelenka, a baba jól fejlődik, kiegyensúlyozott, akkor nagy valószínűséggel elég tejhez jut! Viszont az elégtelen gyarapodás hátterében állhat helytelen mellrehelyezési gyakorlat, ezért nagyon figyeljünk, hogy a baba jól kapja be a bimbót és hatékonyan tudjon szívni! 
e./ éjjel sokszor ébred a baba, biztos éhes maradt: az első időkben biztos, hogy az éhség miatt ébred fel a baba, hiszen nagyon kicsi a gyomra és az anyatej gyorsan és könnyen emészthető táplálék. 

Viszont kb. a harmadik hónaptól már képesek hosszabb időszakokat is végigaludni, és ha a baba mégis újra ébredezni kezd, a szülők azt gondolják, éhes maradt. Pedig ettől az időtől kezdve a napközbeni túl sok inger, majd később a mozgásfejlődés, a szeparációs szorongás és a fogzás az, ami miatt számíthatunk kevésbé nyugodt éjszakákra. Van olyan gyerek, aki 2 éves koráig nem alszik át szinte egy éjszakát sem és van, aki pár hónapos koráig tartósan alszik éjjel (utóbbit tekintsük inkább ajándéknak, nem ez a gyakoribb), nagy az egyéni eltérés. Ami fontos, hogy ezekben az időszakokban nem az éhség csillapítása a cél, hanem a testközelség igényének kielégítése, a fájdalomcsillapítás, a megnyugtatás. 

Ezt mindet nyújtja az anyatej, hiszen tele van fájdalomcsillapító és álmosító anyagokkal. Soha ne hagyjuk sírni a babát abban a reményben, hogy megtanul egyedül el- és visszaaludni! Ha már megérett rá, meg fogja tenni önmagától, nincs szükség könnyes alvástréningre! Ezzel csak ártunk hosszútávon! Nem tesz jót sem a gyerek éppen alakuló bizalmának, sem az agyi fejlődésének, és az éjszakai szopiszünet nem tesz jó a tejtermelésnek sem. 

f./nem elég már egy mell, kettőből szeretne szopni a baba: a tejtermelés szempontjából szinte mindegy, hány mellből szoptat az anya. Az a fontos, hogy túl hamar ne kerüljön át egyik mellről a másikra a baba, jusson hozzá a sűrűbb, zsírdúsabb hátsó tejhez is, hiszen ha túl hamar átkerül, akkor csak a hígabb első tejhez jut, és ez is lehet oka nem megfelelő gyarapodásnak. Bármikor előfordulhat a fejlődés során ún. növekedési ugrás, mikor pár napig tényleg úgy tűnhet, nem elég a tej, viszont gyakoribb szoptatással a szervezet pár nap alatt alkalmazkodik a megnövekedett igényhez, és újra a megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. Nyugodtan kínáljuk meg a másik mellel, ha az adott oldalon megfelelően kiürítette a mellet, ha elfogadja, jó, ha nem, az sem baj. 

g./ nem tud fejni az anya: ez általában technikai kérdés. Gyakorlással, elsajátítva a helyes technikát, a fejés is sikerrel szokott járni 


OSZD MEG másokkal is!