Ezek a leggyakoribb tévhitek a női teherbeesésről

Lehet, hogy eddig néhány dolgot te is rosszul hittél!

A peteérést könnyű kiszámolni: középidőben, a 14. napon van

A valóság: A menstruációs ciklus hossza, és ebből kifolyólag a peteérés ideje is minden nőnél máshogy zajlik: másmilyen hosszúságú, máskor következik be, és nem mindig úgy, ahogy a nagy könyvben meg van írva. 

Nem feltétlenül 28 napig tart (25-36 nap között normális), ám még ha nagyjából állandó időközönként meg is jön, külső körülmények akkor is megzavarhatják. Például betegség, trauma hatására a peteérés folyamata lelassulhat, vagy akár meg is állhat, de dupla ovuláció is előfordulhat egy cikluson belül. 

Számolgatás helyett inkább figyeljünk testünk jelzéseire: a reggeli testhőmérséklet, a méhnyaknyák állaga segíthet „belőni” a peteérés idejét. Azaz azt a rövid időt, amikor a legnagyobb eséllyel esünk teherbe.

Hüvelyfolyása mindig van egy nőnek, ebből nem lehet megállapítani a termékeny napokat

A valóság: Először is, a hüvelyfolyás nem keverendő össze a méhnyaknyákkal! Előbbi mindig valamilyen fertőzésre vagy kórokozó jelenlétére utal, kellemetlen szaggal vagy diszkomfort érzéssel jár, viszkethet, csíphet.

 A méhnyaknyák jelenléte ezzel szemben természetes, nincs szaga, állaga pedig a ciklus során változik. A terméketlen napokon általában alig van nyák, a kissé termékeny napokon kevés, sűrű, fehéres vagy sárgás, nem túl nyúlékony nyák a jellemző.

A nagyon termékeny napokon a nyák vízszerűen átlátszó, nyúlékony (ekkor szinte vonzza a spermiumokat). A peteérés után a nyák „visszafejlődik”, van, hogy el is tűnik. Ha minden nap figyel rá a nő – például a WC papír, vagy az ujja segítségével -, kikövetkeztetheti, mikor termékeny.

Nincs két ovuláció egy hónap alatt

Valóság: Közkeletű nézet, miszerint a ciklus leforgása alatt egyszer és csakis egyszer van peteérés. És bár az „egy ciklus-egy peteérés” teória persze nem áll messze az igazságtól, szinte mindannyian hallottunk már olyan foganásról, amelynek időpontja nem esett egybe a „rendes” peteéréssel. 

Az ilyen esetet csodának is nevezhetjük, ám biológiailag sem lehetetlen. Ugyanis előfordulhat – igaz, nagyon ritkán, – hogy a ciklusban akár kettő petesejt is megérik, méghozzá két különböző időpontban.

OSZD MEG másokkal is!