Ezek a leggyakoribb tévhitek a meddőségről!

Ezekkel nem árt, ha tisztában vagy. Sokan rosszul tudják!

A meddőség kifejezés azonban még mindig nagyon sok tévhitet rejt magában, amiket most dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász segít eloszlatni.

Örökre szól?

A meddőség minden emberben egy nagyon szilárd, és örökre szóló dolgot jelenít meg. Ez azonban nem így van. Bár a köznyelv valóban így használja, a meddőség orvosi értelemben egészen mást takar.

A szakemberek meddőségről abban az esetben beszélnek, ha egy párnak egy éven belül, természetes körülmények között nem sikerül a teherbe esés. Tekintve, hogy egy egészséges nő esetében a megtermékenyülés valószínűsége egy ovuláció alatt 25% körüli, így az egy éves időintervallum már elegendő ahhoz, hogy foglalkozni kezdjünk a dologgal orvosi értelemben is.

Csak a nők problémája?

Ez nem hímsoviniszta hozzáállás, csupán beidegződés. Igen, a nők hordják ki a magzatot, de a megtermékenyüléshez a férfi is elengedhetetlenül szükséges. A nők szervezetének 9 hónapig kell gondoskodnia a babáról, így esetükben lényegesen több tényező alakíthat ki meddőséget.

A megtermékenyítés nélkül azonban nincsen baba, és ebben a folyamatban a férfinek legalább akkora szerepe van, mint a nőnek. Sajnos tény, hogy napjainkban egyre emelkedik azoknak a férfiaknak a száma, akiknek gond van a sperma minőségével, mennyiségével, vagy éppen mozgékonyságával.

 Ezt ráadásul szégyellnivaló gondnak tekintik, így sokan nem is akarnak szembenézni a problémával. Pedig az is előfordulhat, hogy csupán egy életmódváltással, vagy egy egyszerű herevisszér műtéttel helyreállítható a spermatermelés. Igaz, egyes esetekben ez nem ilyen egyszerű, így sajnos a meddőség legalább annyira érinti a férfiakat, mint a nőket.

Csak betegség miatt alakulhat ki?

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a meddőség kialakulásának igen sok esetben valamilyen betegség az oka. A nők esetében az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy gondok, a PCOS vagy sok más betegség szóba jöhet, de vannak meddőséget kiváltó kórok a férfiak esetében is.

Meglepően sokszor azonban egyszerűen arról van szó, hogy a szervezet vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottsága, vagyis az alap építőkövek megfelelő aránya hiányzik. 

Ez a férfiaknál a spermatermelés romlásával, nőknél pedig a megtapadás ellehetetlenítésével, folyamatos, akár korai (így észrevehetetlen), akár későbbi vetéléssel járhat. A tápanyagok pótlása, illetve a test felkészítése a várandósságra ezért fontos, a szakemberek többsége várandósvitamin szedését javasolja. 

A készítmények esetében fontos, hogy komplex, és megfelelően tagolt legyen, illetve hogy az anyagok szerves kémiai kötéssel szerepeljenek benne, hiszen így a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb lehet!

OSZD MEG másokkal is!