Ezek a legérdekesebb dolgok az anyatejről: tudtad?

Ezerféle dologra jó, óriási hatásai vannak!

1992 óta augusztus 1-jét az anyatej világnapjaként tartják számon.

 Az UNICEF nem véletlenül szentelt neki világnapot: az anyatej a kisbabák legideálisabb tápláléka, minden fontos tápanyag benne van, amire egy csecsemőnek szüksége lehet

Már a várandósság alatt megkezdődik a mell „felkészülése” a szoptatásra. Átalakul az emlő állománya, és a terhesség 3. hónapjától kezdve kis mennyiségű, híg váladék, a kolosztrum termelődik. A valódi tejelválasztás azonban csak a szülés után indul meg.

Nagyon áldásos hatású, ha a babát még a szülőszobán az anya mellére teszik, ugyanis a babának az első fél-egy órában még igen aktív kereső és szopó reflexei vannak, így később könnyebb lesz a szoptatás. Az anya szempontjából is fontos a szülőszobai első szoptatás, hiszen ennek hatására csökken a méh bevérzése, gyorsabban összehúzódik a méh.

A szülés utáni tejet kolosztrumnak hívjuk, és egészen más az összetétele, mint a későbbi anyatejnek. A kolosztrum sűrűbb, sárgásabb színű, és rendkívül gazdag fehérjében és ásványianyagban. Vas-, fehérje-, zsír- és immunglobulin-tartalma lényegesen magasabb mint a később, érett anyatejé. A kolosztrumnak óriási szerepe van a baba erős immunrendszerének kialakulásában.

A koraszülött babáknak másfajta anyatejre van szüksége, de a természet erről is csodálatosan gondoskodott: a koraszülött babát világra hozó anyák teje több nátriumot, kálciumot és vasat tartalmaz, így ebből is elegendő jut a csecsemőnek.

Az anyatej vitamintartalma függ az anya vitaminellátottságától. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az anyuka odafigyeljen arra, hogy vitamindús ételeket fogyasszon. Például az anyatej C-vitamin ellátottsága szezonális ingadozást mutat, télen és tavasszal érdemes vitaminpótlásról gondoskodni.

OSZD MEG másokkal is!