Ez az 5 leggyakoribb hiba, amit tisztálkodásnál elkövethetsz egy újszülöttel!

Érdemes rájuk figyelni. Betegségeket, kényelmetlenségeket előzhetsz meg így!

Amikor az újszülött babánkat tisztítjuk, rengeteg hibát elkövethetünk.

Olyanokat, amiket úgy önmagában észre sem veszünk, pedig ezzel árthatunk a kicsinek, vagy felesleges plusz munkát veszünk majd később nyakunkba a "kármentéssel".

Az első és leggyakoribb hiba az, hogy sok szülő túl gyakran fürdeti a csemetéjét. Ma már bizonyított, hogy a gyerekkori leukémia kialakulásához nagyban hozzájárul az, hogy "túl tiszta" a gyerek. A  szakértők szerint egy újszülöttnek nincs szüksége minden nap alapos fürdésre. 

Ami fontos, hogy a pelenkával érintkező terület mindig tiszta legyen, illetve tisztítsuk a kezét, arcát naponta.

A második a túl meleg vagy túl hideg víz.

Az ideális víz hőfok: 36-37 Celsius (testhőmérséklet). Ha nincs vízhőmérőnk, ellenőrizzük a víz hőfokát a csuklónk vagy a könyökünk segítségével. Az itt található bőrfelület érzékenyebb, így jobban észrevesszük, ha nem megfelelő a víz hőmérséklete a csecsemőnknek.

A harmadik gyakori hiba, hogy  maga a fürdetés túl sokáig tart. Azt akarjuk hogy tiszta legyen, de ha benne ázik a fürdetővízben nem tesz jót neki.

Egyrészt kiszárad a bőre, másrészt érzékeny lesz, és diszkomfort érzete lesz. Az ideális fürdetési idő egyébként 2-3 perc.

A negyedik hogy a szülők gyakran kihagyják a hajlatok alaposabb tisztítását, pedig ezek vannak a leginkább kitéve a baktériumoknak, és azok megtelepedésének lehetőségének.

A baba fürdetéséhez pont elég 5-8 cm-es víz, ennyiben egy szivacs vagy textil pelus segítségével kényelmesen át tudjuk törölni a babát, könnyen elérve és ügyelve a hajlatokra.

Az ötödik gyakori hiba az, hogy a baba felfázik vagy megfázik a fürdetés közben, vagy után, a túl hideg levegő miatt. Ne csak a víz, hanem a környezet is legyen kellően meleg.

Annak érdekében, hogy ne fázzon meg a kicsi, minimum 24 fokot biztosítsunk abban a helyiségben, ahol fürdetjük, s ahol megtöröljük, pelenkázzuk, öltöztetjük.

OSZD MEG másokkal is!