Ez a 7 leggyakoribb betegség gyerekkorban: ezek egy részén biztosan átestél, és át fog a babád is!

Némelyik nagyon is ismerős lesz neked...

Bárányhimlő

Fertőző betegség, melyet a VZV vírus idéz elő. A mintegy kéthetes lappangási idő után a kicsi testét viszkető, hólyagos kiütések lepik el. A kezelés a viszketés enyhítésére szorítkozik, illetve a leggyakoribb szövődmény, a bakteriális fertőzés megelőzésére antibiotikum adható.

Torok begyulladása

A garat és a mandulák heveny gyulladása. Jellemzően vírus okozza, ám ha a tünetek három napnál tovább állnak fenn, valószínűleg bakteriális fertőzés is fennáll. Előbbi nem igényel specifikus kezelést – elég az ágynyugalom és a folyadékpótlás, a bakteriális változatnál azonban antibiotikus kezelésre is szükség lehet.

Hörghurut

A légcső és a hörgők gyulladásos betegsége, alapvetően vírusos eredetű. A kezelés a köhögés és a láz megszüntetésére irányul, illetve, ha a hörgők elzáródnak, hörgőtágítót rendelhet az orvos. Antibiotikumot csak bakteriális fertőzés gyanújakor adnak.

Ormelléküreg gyulladás

A koponyacsontok üregeinek gyulladásos betegsége, amely jellemzően más betegségek szövődményeként jelentkezik. Enyhébb esetben elegendő a bőséges folyadékfogyasztás, valamint az arc melegítése infralámpával vagy meleg tárgyakkal. Súlyosabb esetben antibiotikumos kezelésre, illetve az orrmelléküregek kimosására is szükség lehet.

Allergia

Az immunrendszer fokozott reakciója bizonyos anyagokkal, az úgynevezett allergénekkel szemben. Legjobb gyógymódja a megelőzés – lehetőség szerint kerülni kell mindent, amiben az allergén megtalálható. Emellett gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Ha mindez nem használ, az orvos immunterápiát írhat elő, melynek során fokozatosan szoktatják hozzá a szervezetet az allergénhez.

Megfázás

Érintkezés útján vagy cseppfertőzéssel terjed, leggyakrabban a H1N3, illetve manapság a H1N1 vírus okozza. A betegség ágynyugalom, folyadékpótlás és lázcsillapítás mellett általában gyorsan lezajlik. Egyes esetekben az orvos vírus elleni szérumot, illetve – a szövődményeket megelőzendő – antibiotikumot adhat.

Asztma

A légzőrendszer krónikus megbetegedése, mely a fejlett országokban élő gyerekek 5-10%-át érinti. Fő tünete a fulladás: a kicsi zilál, levegő után kapkod. Gyógyszerrel általában jól karbantartható, ám megelőzésképpen célszerű kiiktatni minden olyan tényezőt, amit a rohamok előidézőjeként azonosítottak.

OSZD MEG másokkal is!