Eszméletlen érdekességek a babákról, amit tutira nem tudtál!

Tanulmányok által bizonyított tények következnek, amik abban segítenek, hogy minél jobban megismerd kisbabádat.

1. Elég fejlett a baba agya

A kutatások szerint a babák már hét hónapos korukban elég fejlettek ahhoz, hogy megértsék a körülöttük lévő emberek viselkedését, hangulatait. És ebben az időszakban nagyon fogékonyak arra, hogy a mutatott mintákat lemásolják.

2. A baba felismeri, ha valaki dühös

Egy tanulmány szerint a 15 hónapos totyogók már felismerik, ha egy felnőtt mérges, és képesek megváltoztatni a viselkedésüket annak érdekében, hogy kikerüljék a felnőtt dühét. 

A babák látják, érzik a konfliktusokat is, ezért érdemes többször is meggondolni, ha a baba előtt veszekednénk….

3. Az újszülötteknek nincs könnyük síráskor

Egy kisbaba könnycsatornájában három hónapos korig kizárólag annyi folyadék termelődik, amennyi a szem védelméhez szükségeltetik. Az igazi, krokodilkönnyekkel tarkítot sírás csak a későbbiekben jelenik meg emiatt.

4. Sokat tüsszögnek a babák

A tüsszögés segít a babáknak abban, hogy az orrlyukak táguljanak, ugyanis ez elengedhetetlen a szoptatás alatt. Nem azért tüsszögnek, mert megfáztak, hanem mert így tisztítják az orrjárataikat.

5. Három hónapig tart a méhen kívüli élet megszokása

A baba testének keringése szülés után még fejlődik, ezért van az is például, hogy míg a teste meleg, a végtagjai hidegek. Három hónap szükségeltetik ahhoz, hogy megszokják a méhen kívüli életet.

6. Rohamosan nő a fejük

Egy újszülött feje átlagosan 35 cm (igen, és kifért…. 🙂 ) egy egyévesé pedig már tízzel több. A babák feje egy év alatt nő annyit, amennyit aztán összesen 17 év alatt, ugyanis egy átlagos felnőtt fejkörmérete mindössze 55 cm.

OSZD MEG másokkal is!