Erre kell figyelni, amikor a babát altatod!

Nem is olyan könnyű, mint hinnéd!

Ha nem akar elaludni egy kisgyermek, akkor úgy tűnhet, képtelenség uralni a helyzetet, mert akárhogy igyekszel, akármit teszel, ő csak megy, játszik, pörög tovább, és láthatóan egyáltalán nincs kedve elaludni. Holott az elalvás egyáltalán nem akkora misztikum, mint amilyennek tűnik, amikor próbáljuk megfejteni az okait a gyermek “nemalvásának”, hanem sok kis elem összessége az, hogy végül a gyermek elalszik. Nézzük, mik ezek!

Ahhoz, hogy a kisgyermek/baba aludjon, álmosnak kell lennie. Míg 6 hetes korban csupán 1 órát tud ébrenlenni, és utána elálmosodik, addig 1 évesen már 5-6 órát ébren van, 2 évesen pedig már az sem ritkaság, hogy egész nap képes ébren maradni és ez nem okoz nála különösebb problémát.

Ahogyan van alvási ciklus is, ahol felszínes és mélyalvások váltakoznak, úgy létezik ébrenléti ciklus is, ahol az éberebb és álmosabb periódusok váltogatják egymást. Ébredés után éberebb lesz a baba, majd idővel elálmosodik, de ilyenkor még nem elég álmos ahhoz, hogy elaludjon. 

Ezután felélénkül, majd kisebb idő elteltével újra elálmosodik. Az, hogy mennyi ideig tartanak ezek a periódusok, azon múlik, mennyi idős a baba. 6 hetesen 40-45 perc után álmosodik el először és 70-80 perc után másodszor, 1 évesen kb. 3 óra ébrenlét után jön az első álmosabb periódus és 4-5 óra után lesznek igazán álmosak, ekkor lehet őket lefektetni. 

Ez attól is függ, mennyire élénk a baba alaptermészete, vannak olyan babák, akik eleve könnyebben alszanak el már az első álmosabb periódusban is, és vannak, akik egész nap képesek mosolyogva ébrenlenni. Mindig az az irányadó, milyen a baba állapota, mennyire kiegyensúlyozott. Meg kell figyelni a baba ébrenléti ciklusát is, gyakran az okozza a félreértést, hogy az anyuka úgy gondolja, álmosnak kéne lennie a kicsinek, de ő még nem az, vagy már átesett a holtponton.

Ha 20-30 perces rövid alvásokkal vagy alvás nélkül is mosolyogva tölti el az egész napot, akkor nem kell mindenáron többször lefektetni, visszaaltatni, de ha egész nap láthatóan álmos, nyűgösködik, akkor bizony változtatásra van szükség.

A baba számára egyre tágul a világ és ez a folyamat bizony teljes ellentétben áll az elalvással, az ellazulással. Minden érdekli, mindenre odafigyel, ami szokatlan, ami más: a zajokra, fényekre, hangokra, a saját teste jelzéseire. Ez az állandó érdeklődő, készenléti állapot az, ami miatt nehezen tud csak kikapcsolni és elaludni. A babák különféle módokon szeretnek ellazulni, ezekről a típusokról itt olvashatsz.

Nem szabad erőltetni, sírni hagyni a babát, mondván “majd megtanulja”. A babák természetes igénye, hogy segítséget kérnek az elalvás előtti ellazuláshoz, erre a biztonságigényük miatt is szükség van.

Ahhoz, hogy a baba el tudjon aludni, ellazulásra van szükség, azt pedig, hogy miként kell ellazulni idővel megtanulja. Erre trenírozni nem szabad, de segíthetünk neki benne. 

Ha 2-3 hónaposan az ujját szopizva, vagy forgolódva el tud magától aludni, akkor ezt a képessége később is megmarad. Ha azonban mindig kézben altatják el, abban bízva, hogy nagyobb korában majd rájön magától is, akkor később ebből komoly altatási nehézségek adódnak majd, és bizony csak nagy hisztik árán lehet megértetni majd vele, hogy mostantól ne kézben aludjon el, mert nincs meg a saját technikája arra, hogyan lazítsa el magát.

A cicin altatás is természetes módja lehet a baba altatásának, ha az anyának is megvan ehhez a türelme és a baba is gyorsan el tud így aludni, illetve az elalvást követően le lehet tenni a kiságyba, nyugodtan lehet így is altatni a babát.

OSZD MEG másokkal is!