Erre figyelj levegőztetéskor a nagy hidegben!

8 aranyszabály, amit fontos követni!

Elég idős a sétához?

A nagykönyv szerint 6 hetes kor alatt nem szabad kivinni a babát, ám anyukák tapasztalata alapján azért nem feltétlenül kell eddig várnotok. 

Télen, és hűvös időben azért várjátok ki a 3-4 hetes kort, de addig is szoktasd a babát a kinti levegőhöz! És csak akkor induljatok útnak, ha már magadat is elég erősnek érzed hozzá!
A sétákat mindig lehetőleg a legtávolabb az autóutaktól ejtsétek meg. Parkokban, zöldövezetekben. 

Szoktasd hozzá!

Ahogy fentebb említettem a babának is szoknia kell a kinti levegőt. Szépen fokozatosan szoktasd hozzá, ha a kicsi elmúlt tíz napos: először vidd ki a szobából, szellőztesd ki, majd miután kellően visszamelegedett, vidd vissza a babát. Utána az évszaknak megfelelően felöltöztetve levegőztesd az ablakban maxiumum öt percig. Figyelj oda, hogy soha ne érje őt huzat! 

A levegőztetés időtartamát pár nap után emelheted tíz percre és így tovább. Nagyjából másfél hét után kimehettek aztán a levegőre, de először csak rövid, öt-tíz perces sétákat tegyetek, ha az időjárás engedi!

Rétegezz!

A hűvös időben a legjobb, amit tehetsz, ha rétegesen öltözteted a babát! A puha, meleg pamut ruhák( body, rugdalózó, kiskardigán) kellően szellőznek, mégis tartják a hőt. Felülre overállt adj a babára, jó, ha vízhatlan, meleg és hőszigetelő réteggel ellátott.
A hideg séták alkalmával mindig óvd a baba kezecskéjét és lábát, meleg kiscipővel és babakesztyűvel, ha nincs az overállnak láb és kesztyűrésze
Télen és késő ősszel mindenképp vigyetek magatokkal meleg takarót, esővédőt is! 

Sapka télen, sapka nyáron!

Évszaktól függetlenül sapkát mindig adj a babára! Nyáron a melegtől és a napfénytől védve ezzel a fejecskéjét, télen a hidegtől és a széltől óvod ezáltal.

Fázik vagy sem?

Ha nem vagy biztos benne, hogy elegendő (vagy épp túl sok ) ruhát adtál a babára könnyen meggyőződhetsz róla, hogy fázik-e: mivel a kisbabák hőháztartása még nincs rendesen kialakulva, a végtagok sokszor hidegek, annak ellenére, ha a baba nem is fázik. 

Mindenképp a tarkója alatt a nyakacskájánál nézd meg izzad-e vagy éppen fázik! 
Ha bementek egy meleg helyre(például boltba), mindig azonnal vetkőztesd le( vastag sapi le a fejecskéről, overált kibontani), mert ha bemelegszik és utána kimentek könnyen megfázhat.

Ha túl hideg van, maradj bent!

Mínusz 5 fok alatt nem ajánlott a babával sétára indulni! Ha az idő ilyen hűvös, mindenképp maradjatok a lakásban!
Ha mégis muszáj kimennetek a kicsivel, törekedj arra, hogy minél kevesebb időt töltsön a kicsi a hidegben!

Ködben séta?

Ősszel gyakori jelenség a köd. Ködben nem ajánlatos sétálni, a nehéz párás levegő igazi paradicsom a kórokozóknak.

Babakocsi és hordozó kendő

Ha babakocsival indultok útnak, mindenképp ne csak felülről, de alulról is védd a babát! A babakocsi aljába meleg gyapjú, pamuttakaró kerüljön, így nem fog felfázni a baba.

Ha hordozókendőt használtok egyszerűbb dolgod van: a szokásos módon öltöztesd fel a babát, és kösd magadra. A kicsi élvezni fogja, hogy ilyen közel van hozzád, te pedig azt, hogy nem kell a néhány perces sétákért elővenned a babakocsit. 

OSZD MEG másokkal is!