Ennyit híznak általában az újszülöttek!

Mi a normális, és mi a kóros?

Az újszülöttek megszületésüket követően az első pár napban ahelyett, hogy híznának, a környezethez való alkalmazkodás, az anya tejelválasztásának későbbi megindulása miatt veszítenek a születési súlyukból. 

Több-kevesebb grammot fogyhatnak, és akár születési súlyuk kb. 6-10 %-ával is könnyebbek lehetnek: 

nem kizárt, hogy egy 3200 g-mal született újszülöttet 3000 g-os súllyal visznek haza a kórházból. 

Az elvesztett grammokat gyorsan visszaszerzik a kicsik, és a születésüket követő 10-14 nap elteltével újra körülbelül a születési súlyuknak megfelelő értékeket mutatja a mérleg.

Az első napokban-hetekben napi nyolcszor-tízszer kell szoptatni az újszülötteket.

Az első négy hónap során hetente mintegy 150-200 g-mal gyarapszik a csecsemők súlya, így havonta átlagosan 600-800 g-mal mutat többet a mérleg. Minimumként a havi 400 g-ot említik a szakemberek.

Vannak azonban csecsemők, akik „csak” havi 500 g-ot híznak, és lehetséges, hogy mások havi 1 kg-ot szednek fel, de egyik sem tekinthető kórosnak, ha a csecsemő fejlődése normális. 

A hízás üteme nem egyenletes; előfordulhat, hogy egy-két hét eltelik, és szinte alig hízik valamit az egyébként egészséges csecsemő, és a következő hetekben bepótolja a lemaradását- tehát ez sem ad okot aggodalomra.
Irányadóként szokták emlegetni azt, hogy a csecsemők féléves korukra megkétszerezik, egyéves korukra pedig megháromszorozzák a születési súlyukat.

A hat és tizenkét hónap közötti csecsemők növekedési üteme már lassúbb, mint amihez az első félévben hozzászokott az anyuka. Havi mintegy 200-600 g súlygyarapodás a jellemző.

Aggodalomra az adhat okot, ha úgy telik el egy hónap, hogy nem gyarapszik a csecsemő súlya, és emellett rosszkedvű, sokat sír, vagy túlságosan aluszékony. 

Probléma, ha a kicsinek nincs széklete, illetve ha naponta kevesebb, mint 5-6 pisis pelenka van csak. Ilyen esetekben szükséges a védőnő, a gyermekorvos felkeresése, és az okok megkeresése, a megoldás megtalálása.

OSZD MEG másokkal is!