Egyre nehezebb teherbe esniük az anyukáknak: világszerte szomorú tendencia!

A mikroműanyag és egyéb szennyezések negatívan hatnak a világunkra. Mit tegyen az ember?

Ír, ausztrál és brit kutatók szerint mikroműanyaggal szennyezik be a tengerpartokat a háztartási mosógépek.

Ugyanis a műanyagszálat tartalmazó ruhákból igen apró poliészter és poliakrilát-darabkák válnak le a mosás során, melyek a csatornarendszerbe, aztán a folyóvizekbe, s végül a tengerekbe kerülnek.

Eddig tizennyolc tengerparton azonosítottak műanyagszennyezést. Az egy milliméternél is kisebb átmérőjű műanyagszemcsékkel tengeri élőlények is táplálkoznak, ami káros a halakat és a tenger gyümölcseit fogyasztó népesség egészségére is.

Ez a fajta mikroplasztik viszont egyéb termékekben is megtalálható. Például kozmetikai cikkekben. Fogkrémekben, tusfürdőkben, masszázs gyöngyökben.. A mikrométeres vagy nanométeres tartományba tartozó műanyag részecskéket nem lehet újra eltávolítani a környezetből. 

Vilgászerte pedig komoly kapcsolatot mutattak ki a műanyga seznynezés és a meddőség kockázatának megnövekedése között.

A férfiakat is terméketlenné, nemzőképtelenné teheti az elkövetkező években, és ez uganyíg így van a nőkkel is.

A tudósok már rajta vannak a problémán, de addig is, mit tehet azátlag anyuka  ennek érdekében?

Először is, meglehetősen tudatosan kell élnie és étkeznie, szintúgy a párjának is. A pároddal ne fogyasszatok junk foodot, azaz szemét kaját, és próbáljatok meg bio, azaz természetes alapanyagokból főzni és étkezni.

Fontos, hogy sűrűn járjatok különféle szűrővizsgálatokra, és csináljatok olyan dolgokat, fogyasszatok olyan termékeket, ami megnöveli a termékenységet, és a nemzőképességre is pozitív hatással van.

OSZD MEG másokkal is!