Dolgok, amikkel szembesülnöd kell, ha koraszülött babád lesz!

Aggódás, féltés, félelem, sőt rettegés lengheti be, hiszen itt minden mozdulat, döntés és perc számít... különösen ha valakinek koraszülött a gyermeke. Ezekkel a dolgokkal neked is szembesülnöd kell!

Bűntudatod lesz

Méghozzá kétszeresen is akár. Egyfelől a terhességed és a baba miatt. Biztos figyelhettél volna jobban az étkezésre, biztos meg lehetett volna előzni a császárt, nem kellett volna annyira hajtani, vagy épp aktívabbnak kellett volna lenni, és a sort még folytathatnánk. 

Mi, anyák úgy általában remekül értünk ahhoz, hogy bűntudatot generáljunk magunkban, de a korababás mamák ebben tutira olimpiát nyernének a szülők között. No persze, erre a környezet olykor még rá is segít egy lapáttal.

Nagy tűrőképesség

Ha valami a gyereknek fáj, az nekünk, szülőknek is. Szeretnénk minden bajtól, fájdalomtól megóvni a gyerekünket, de ha korababád született, akkor az már az indulásnál teljesen világos lesz, hogy ez bizony lehetetlen! Brutális átélni és végignézni, ahogy a csöppnyi gyereked hangtalanul sír tubussal a szájában, te pedig nem veheted fel, nem ölelheted át és nem tudod megnyugtatni. 

Vagy amikor újra és újra hiába szúrják meg, hogy bekössék a centrális katétert, te meg ott állsz az üveg másik oldalán és nézed. Csoda, ha olyan kőkeménynek érzed magad belül ezek után, mint egy gettóban élő bandatag?

A kezdetek, járkálás mindenfelé

Nem is hazaviszed majd a gyereket, hanem mindenféle fejlesztésekre és kontrollokra. Ha kell, a gyerekorvos, ha kell, a neurológiára, vagy épp mozgásterápiára. Minden mérföldkő számítani fog. Minden etetés, minden telerottyantott pelenka, minden pisi fontossága felnagyítódik. 

A felső légúti betegségektől való félelem miatt előfordulhat, hogy alig mered kitenni a lábad a lakásból. Sosem hagyod abba az olvasást, a tanulást, és az azon való tűnődést, vajon most már minden, a kezdetek miatti szövődménytől megszabadultatok-e. 

Ja, és arra is rájössz, hogy a koraszülöttséggel gyakorlatilag minden problémát – legyen az látási vagy tanulási – kapcsolatba hoznak.

OSZD MEG másokkal is!