Csecsemő betegségek: fontos lista, amit tarts észben!

A következőkben a leggyakoribb csecsemő betegségeket ismertetjük, például a lázat, a légzőrendszer betegségeit, vagy a gyomor-bélrendszer eltéréseit.

Amiről tudni érdemes:
Láz: A szervezet védekező mechanizmusa, természetes reakció a fertőzésekre. A 38 °C fölötti hőmérsékletet nevezzük láznak. Fontos a gondos lázcsillapítás, mivel a csecsemők a görcsre hajlamosak.

Lázgörcs: Általában a köztudatban „nagyrohammal” azonosított görcs formájában jelentkezik, a láz felszálló ágában, vagyis gyakran láztalan állapotban, ill. hőemelkedéssel összefüggésben. Néhány percen belül az esetek többségében spontán szűnik. Lázgörcsös gyermekeknél már hőemelkedéskor meg kell kezdeni a lázcsillapítást!

Szájüreg megbetegedései:

Szájpenész: Szoptatott csecsemőknél kialakuló gombás szájnyálkahártya-fertőzés. Tünetei: nyelven, szájnyálkahártyán fehér színű felrakódás. A cumikon is megtelepszik!

Szájfertőzés: Magas lázzal, nyelési nehezítettséggel, nyálfolyással járó vírusfertőzés. A szájban mindenhol kölesnyi, sárgásfehéres afták jelennek meg. A kiszáradás megelőzése fontos!

Torok-garat, fül-orr-gége, légzőrendszer megbetegedései:

Orr-garatgyulladás (hurut): Vírusos (vizes orrfolyás) vagy bakteriális (gennyes, sárgás-zöldes orrfolyás) fertőzés, gyakran láz kíséri. Fontos minden etetés előtt a gondos orrtisztogatás!

Vírusos garatfertőzés: lázzal, torokfájással, étvágytalansággal, elégtelen folyadékfogyasztással jár.
Középfülgyulladás: magas lázzal, nyugtalansággal, néha fülfolyással, hányással jár, a csecsemő a füléhez kapkod.
Krupp: lázzal, fóka- vagy kutyaugatás-szerű köhögéssel, belégzési nehezítettséggel járó vírusos gégegyulladás. Észlelésekor hideg levegő belélegeztetése segíthet.

Hörghurut: lázzal, orrfolyással, köhögéssel, fulladással, kilégzési nehezítettséggel járó, főként vírus okozta megbetegedés.

Hörgőcskék gyulladása: Lázzal, orrfolyással, fojtó köhécseléssel, fulladással járó igen rosszindulatú vírusos megbetegedés.
Tüdőgyulladás: Lázzal, köhögéssel, légzési nehezítettséggel, elesett állapottal járó megbetegedés, vírus vagy baktérium által okozott gyulladás. Antibiotikum-kezelést igényel.

A gyomor-bélrendszer megbetegedései:
Hasfájás (colica): igen gyakori, a bélrendszer éretlenségével, az anyatej összetételével, a levegőnyeléssel hozható kapcsolatba.
GOR (gastro-oesophagealis reflux): A csecsemők gyomorszája kevésbé zár jól, egyes babáknál az átlagtól gyakrabban megnyílik, hosszabb ideig nyitva marad. Ez magyarázza az etetéseket követő nagy mennyiségű bukást, hányást.

Pylorus stenosis: A gyomorkimenetnél lévő izomgyűrű megvastagodása akadályozza a gyomor ürülését. A baba az etetéseket követően nagy mennyiséget, sugárban hány, nyűgös, folyamatosan éhes, súlya áll, kiszáradhat. Műtéttel megoldható.Hányás: csecsemőkorban „általános” tünet, szinte minden betegséghez társulhat. Veszélye a 

kiszáradás!

Hasmenés: többnyire fertőzéses eredetű (baktérium, vírus). A kiszáradást kell megelőzni!

Kiszáradás: masszív hányás, hasmenés következménye lehet. A baba sápadt, szemei aláárkoltak, bőr turgora

csökkent, nyelve lepedékes, kutacsa besüpped.

Székrekedés: székürítés napokon keresztül elmarad, állaga kemény – anyatejes csecsemőknél ritka.
Véres széklet – okai a következők lehetnek:
K-vitamin (konakion) hiány
éel (tej) allergia
fertőzés (baktérium)
bélösszecsúszás: nagyfokú nyugtalansággal, periodikus sírással, hányással, málnazselé-szerű, véres székürítéssel jár.

Azonnal beavatkozást igényel!

Húgyúti betegségek:
Gyakran egyedül a magas láz utal rá, emellett hányással, étvágytalansággal, besárgulással, szúrósabb szagú vizelettel járhat.


OSZD MEG másokkal is!