Bizarr anyajegyek a babán? Ne ess pánikba, ezt jelenti pontosan!

Azok a bizonyos tűzfoltok, és amit tudni kell róluk...

A rákosodó anyajegyek miatt ma hajlamosak vagyunk minden megváltozó, vagy eleve furcsa külsejű anyajegy esetén azonnal megnyomni azt a bizonyos pánikgombot.

Gyakori, hogy a fiatal újdonsült szülők módszeresen fürkészik babájuk testét, furcsaságok után kutatva.

Amikor bizarr alakú, fura felületű anyajegyeket találunk, ne essünk azonnal kétségbe. Sőt!

A bőrhöz  közeli érdaganatok, általában kékes, vörös vagy lilás színű, szabálytalan alakú vagy kerek elváltozások, melyek a bőrből vagy kiemelkednek vagy nem. 

A sokféle megjelenés oka az, hogy az erek tágulatának formája és a felszínhez való közelsége nagyon befolyásolja a haemangioma alakját, méretét és színét.

Ezeket gyakran tűzfoltnak is hívják.

Alapvetően jóindulatú betegség, mely magától megszűnhet így kezelést nem igényel. Az orvos elsődleges feladata a szülők megnyugtatása.
 
A rossz helyen levő, vérzésre hajlamos, vagy maradandó és esztétikailag zavaró haemangiomát kezelni kell. Kisebb haemangioma, vagy tűzfolt eltüntetésében segíthet a lézeres kezelés. 

A növekedés megállítható cyro kezeléssel, illetve vannak gyógyszeres kezelések is a folyamat megállítására.

Síráskor, erőlködéskor, melegben jobbal láthatók, hiszen ha a tágulatok vérrel telnek, akkor erősebb lesz a színe. A szimmetrikusan elhelyezkedő tűzfolt általában az első életév végére eltűnik, semmilyen tünetet nem okoz és kezelést sem igényel.

A féloldali, nem szimmetrikus tűzfolt megmaradhat egy életen át. Színe az idő előrehaladtával sötétedik, felszínén kis csomók jelenhetnek meg. 

Időnként érdemes azonban nagyon komolyan venni az egészet. 

A feltűnő helyen található maradandó tűzfolt később komoly esztétikai problémát okozhat, és az aszimmetrikus tűzfoltok nagyobb betegségei részjelenségei is lehetnek 

OSZD MEG másokkal is!