Betilthatják a körülmetélést? Jó, vagy nem jó a gyereknek?

A körülmetélés, vagyis a fityma eltávolítása leginkább a zsidó és a muszlim családokban élő szokás

A Bibliában és a Koránban egyaránt szereplő előírás alapján leginkább csecsemőkorban - hivatalosan hét- vagy nyolcnaposan - végzik el a kisfiúkon. A műtét megfelelő higiéniás viszonyok között elvégezve nem fájdalmas, nem veszélyes, később pedig akár előnyére is válhat a férfiaknak.

A dán polgárok egy része azonban ezt nem így gondolja. Ők úgy látják, a körülmetélés nem más, mint brutális testcsonkítás, amelyhez az érintettek - lévén igen fiatalok a beavatkozás elvégzésekor - nem adhatták meg a beleegyezésüket. Az aláírók szerint mindenkinek joga van teljes, sértetlen testben leélnie az életét, ezért azt követelik a törvényhozóktól, hogy kizárólag 18 év felettiek esetében engedélyezzék a műtétet.

A dán parlamentnek az összegyűlt nagy számú aláírás miatt valamikor mindenképpen napirendre kell vennie az ügyet, ám nincs rá határidő, hogy mikor, és ha meg is teszik, akkor sem biztos, hogy valóban be is tiltják a körülmetélést.

Nem Dánia az első ország, ahol ez a kérdés felmerül

2012-ben Németországban a kölni tartományi bíróság megállapította, hogy a gyermekkorban elvégzett körülmetélés jogellenes.

Az ügy közvetlen előzménye az volt, hogy egy négyéves muzulmán kisfiúnál komplikációk léptek fel a beavatkozás után, és kórházba került. A bíróság akkor úgy látta, hogy a család és az orvos megsértették a gyermek szabad önrendelkezési jogát, ami előbbre való, mint a szülők szabad vallásgyakorláshoz való joga. 

Az Európai Rabbik Konferenciája ekkor a holokauszt utáni legsúlyosabb támadásként értékelte a bíróság döntését, ami Németországban a történelmi előzmények miatt különösen kínos incidensnek számít. A német kormány is azon az állásponton volt, hogy engedélyezni kell a zsidó és muzulmán lakosságnak a körülmetélés szokását, így nincs hír arról, hogy az azóta eltelt négy évben bárkit is elmarasztalt volna ez ügyben a bíróság.

Érdemes szót ejteni a nők körülmetéléséről is

Ez a férfiakétól eltérően brutális és puszta rosszindulat által vezérelt gyakorlat.

A kislányok nemi szervének részleges vagy akár szinte teljes eltávolítása ma már a világ szinte minden országában tiltott, ennek ellenére sajnos ma is sok területen viruló szokás. Célja, hogy a nők számára fájdalmassá tegye a nemi életet, így biztosítva a házastársi hűségüket.

Ezt a beavatkozást leginkább muzulmán országokban szokták elvégezni, noha a Korán nem írja elő.
Az iszlam.com szerint a női körülmetélés teljes formája - a csikló, a kisajak és a nagyajak szinte teljes eltávolítása - abszolút elítélendő, az a módszer azonban, amely során néhány millimétert lemetszenek a csiklóból "a szexuális vágy mérséklése céljából", nem kimondottan tiltott, de nem is ajánlott eljárás.