Beteg a gyereked? Ez az 5 lelki ok állhat a gyakori betegségek mögött!

Kisgyermek betegségtérkép!

Egyre szélesebb körben elfogadott az a nézet, miszerint a fizikai betegségek részben, illetve esetenként akár teljes mértékben lelki okokra vezethetők vissza. 

Az alternatív gyógyászat úgy tartja, hogy, ha valamely negatív érzelem kibillenti a gyereket lelki egyensúlyából, és ez az állapot tartósan fennáll, akkor a szervezetét átjáró energiák nem tudnak megfelelően áramolni.

Paradox módon éppen a fizikai szinten jelentkező tünetek lehetnek segítségedre abban, hogy gyermeked lelki problémáit feltárd. A különböző betegségek ugyanis szimbólumnak tekinthetők, melyek elárulják, hogy milyen érzelmi teherrel nem képes megbirkózni csemetéd a saját erejéből.

Allergia és asztma 

Az asztma és az allergia hátterében gyakran az anya-gyerek kapcsolat sérülése áll. Lehetséges, hogy csemetéd a bölcsődébe-óvodába járást elszakadásként éli meg, amiért téged tesz felelőssé. Hasonló helyzet alakulhat ki kórházi tartózkodást követően is.Fontos, hogy porontyod tudomására hozd: az adott helyzetben nem tehettél, illetve tehetsz másképp, ám ez semmiképpen nem jelenti azt, hogy kevésbé szeretnéd őt, mint eddig. Ha ezt elmulasztod, a gyerek - tartva a további lelki sérülésektől - a későbbiek során még inkább eltávolodhat tőled, és másokhoz is nehezen kötődik majd.

 Nátha, megfázás 

Különösen gyakori bölcsőde- és óvodakezdéskor. Lehetséges persze, hogy valójában csak arról van szó, gyermeked immunrendszere még nem elég erős, azaz nem készült fel azokra a számára addig ismeretlen kórokozókra, melyekkel közösségbe kerülve találkozik. Ám az sem zárható ki, hogy a kicsi beilleszkedési nehézségekkel küzd, és a betegség valójában azt a célt szolgálja, hogy elzárkózhasson a külvilágtól. Amennyiben porontyod egyik náthából esik a másikba, a gondozónő vagy az óvónő bevonásával derítsd ki, hogy mi az, ami számára kellemetlen vagy zavaró új környezetében, és keressetek közösen valamilyen kompromisszumos megoldást.

Gyomorrontás, hányás, hasmenés 

Ha csemetéd gyakran küzd emésztési zavarokkal, esetleg súlyosabb gyomorproblémái is vannak, lehetséges, hogy tudat alatt vagy akár tudatosan is elutasít egy vagy több, a környezetében élő személyt, illetve valamilyen, negatívumként megélt élethelyzetet. A költözés vagy a szülők válása éppúgy kiválthatja, mint a család bővülése: például, ha kistestvére születik, vagy valamely - netán mindkét - szülője új párra talál. Hasonló helyzetben nem biztos, hogy a gyógyszer a legjobb orvosság: amennyire a körülmények engedik, fordíts a kicsire több időt és energiát. Sok beszélgetéssel, illetve porontyod megnyilvánulásait, reakciót megfigyelve minden bizonnyal megtalálod a módját annak, hogy enyhítsd az őt ért megrázkódtatásokat. 

Fülfájás

Ha gyakran küzd középfülgyulladással, vagy szinte állandóan fülfájásra panaszkodik, gyermeked valamilyen, a környezetéből érkező ingert nem tud, vagy nem akar befogadni, ezért tudat alatt ezt a módját választja a lehatárolódásnak. Ez a bizonyos inger éppúgy lehet a szülők civakodása, mint a kistestvér sírása, netán a bölcsődés- vagy óvodástársak csúfolódása. A lehetőségekhez képest igyekezz ezt kiiktatni, ha pedig ez nem áll módodban, keress valamilyen áthidaló megoldást, mely minden érintett számára elfogadható. Így ugyanis a kicsi - azon túlmenően, hogy egyre kiegyensúlyozottabb lesz - újra képessé válik a körülötte lévők meghallgatására és megértésére, ami az érzelmi intelligencia kialakulásának egyik alapfeltétele.

Torokfájás, köhögés 

Amennyiben gyakran köhécsel, vagy torokfájásra panaszkodik, porontyod valamit közölni szeretne veled, ám ezt - vélhetően az érzelmi biztonság hiánya miatt - nem meri megtenni. Kommunikálj vele minél többet, és biztosítsd arról, hogy akkor is szereted majd, ha nem mindenben egyezik a véleményetek. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy felnőttként - tartva környezete visszautasításától - nem lesz elegendő önbizalma, ami az élet minden területén megnehezíti a boldogulását.

OSZD MEG másokkal is!