Beteg a gyerek? A kisgyermek betegségeinek lelki okai

Tegyük fel, hogy a gyermekünk betegségének lelki okai is vannak. Most nem a gyógyítás a célunk, hanem a problémák mélyebb szintű megértése, hogy felismerjük gyermekünk lelki állapotának, és a jelentkező betegségeinek összefüggését.

Beteges a gyermekem, de miért is?

Túl könnyű lenne azt állítani, hogy én, mint szülő nem figyelek rá, és a gyermekem figyelmet akar, de az sem teljesen állja meg a helyét, hogy a gyermeket bacilusok fertőzik meg unos-untalan.

Nem célom, az orvoslás témában járatos szakemberek tudását felülírni, és nem is lenne etikus. Ezért közelítjük meg a dolgokat a lélek oldaláról.

Első lépésként, vizsgáljuk meg a gyermek helyzetét inkább arról az oldalról, hogy mi minden játszódik le benne, attól fogva, hogy megszületett.

Kisgyermekkor a gyermek szemszögéből

A kisgyermek függ a szülői gondoskodástól, szeretettől, törődéstől. Nem alakult ki a beszédértés, és a beszéd képessége. 

Ezért más szinten érzékel, kommunikál a környezetével. Ezen az érzékelésen, kommunikáción múlik az élete, gondoljunk csak bele! Milyen fejlett lehet? Szavak nélkül, a hangok, az érintés, az ízek által közvetített információk tömege.

A kisbabának, sőt a kisgyermeknek nagyon fejlett antennái vannak, hogy érzékelje a körülötte lévő világot.

A maximális figyelem, szeretet túlélést jelent számára.

Amikor úgy érzi, hogy ez hiányzik, jelez: sír.

De van úgy, hogy mindez nem elég, szüksége van más figyelemfelhívó eszközökre.  Megtanul gügyögni, mászni, szavakat kiejteni, de a belső érzékelése még nagyon erős.

Abban az esetben, ha úgy érzi, hogy valamilyen szempontból nem teljes az élete, akkor felhívja magára a figyelmet: sír, beszél, igényli, hogy több figyelmet szenteljünk rá (rendetlenkedik, verekszik, stb.).

Amikor erősebbek a negatív érzései, és a probléma nem oldódik meg olyan könnyen, akkor fáj a feje, a hasa, de a benne lévő stressz miatt az immunrendszere is gyengül, emiatt fogékonnyá válik a betegségekre.

Az immunrendszer gyengülésének oka a hosszabb ideig fennálló stressz. Ez nem csak a gyerekeknél, de nálunk szülőknél is így van.

Mitől jön létre a gyerekekben stressz?

Stabilitás csökkenése a család körülményeiben (költözés, építkezés, anyagi bizonytalanság).

Stabilitás csökkenése a családban (meny vs. anyós problémák, férj vs. feleség problémák, betegség, haláleset, stb.)

Stabilitás csökkenése a gyermek életében (válás, anya visszamegy vagy visszamenne dolgozni, más vigyáz a gyerekre, bölcsőde, óvoda, testvér születése, stb.)

OSZD MEG másokkal is!