Baj van a baba reflexeivel, végtagjaival? Mikor forduljunk orvoshoz?

Az újszülöttnél sok aggodalmat keltő furcsasággal találkozhat a szülő a szopizási nehézségtől a gyakori csukláson át a hirtelen összerándulásokig. 

Mind közül talán az idegrendszert érintő betegség gondolata a legijesztőbb. Ez nagyon felzaklathatja a szülőket, hiszen fejlett idegrendszerünk emel ki minket az állatvilágból, általa boldogulunk könnyen életünk során.

Remegés vagy rángás?

A pici babák hirtelen zajra, egyensúlyvesztésre vagy belső ingerekre (például légbuborék bántja a beleit) is válaszolhatnak erőteljes, hirtelen végtagmozgással, összerándulással. Ha azonosítható, hogy mire reagál így a baba, és a jelenség az adott inger nélkül nem ismétlődik, akkor nincs gond.

 Ha az összerándulás külső, vagy vélhető belső inger nélkül, sorozatosan, többször egymás után jelentkezik, esetleg napról napra egyre több alkalommal észlelhető, akkor érdemes neurológushoz fordulni.

A remegés és rángás elkülönítéséhez az alábbi támpontok segítenek: A remegés (tremor) általában nagyobb frekvenciájú és lecsengő jellegű, tehát a mozgás amplitúdója néhány másodperc alatt csökken, majd a jelenség megszűnik. 

A rángás ennél monotonabb megjelenésű, általában elhúzódóbb jelenség. Az elkülönítésben segít, ha megpróbálunk a babával kapcsolatot teremteni, megsimogatni, finoman megfogni a kezét, figyelni, hogy a végtag mozgása ennek hatására megszűnik-e. 

Ha ez nem sikerül, továbbra is össze-összerándul, akkor rángásról lehet szó, ami felveti epilepsziás görcs lehetőségét. Ebben az esetben feltétlenül keressük fel orvosunkat, aki nagy valószínűséggel neurológushoz küldi a babát.

És a lázgörcs?

A fenti rángásos, görcs jellegű jelenségtől el kell különíteni a lázgörcsöt. Ilyenkor a lázas betegség kapcsán jelentkezik a tünet (többnyire, amikor épp szökik fel a láz). 

Ha először tapasztalnak ilyet, hívjanak orvost! Főleg hat hónapos kor alatti csecsemők esetében fontos az azonnali kórházi vizsgálat, mert lehetséges, hogy súlyos, idegrendszerre is terjedő fertőzés miatt jelentkezett ez a tünet.

Amikor elveszíti az eszméletét

A görcsgyanús jelenségek közé sorolható az affektív apnoe. Ilyenkor a csecsemő vagy kisgyerek heves érzelmi állapotban, többnyire sírás (ritkán erős nevetés) kapcsán hirtelen nem vesz levegőt, és rövid időre elvész vele a kontaktus, elernyed, esetleg eszméletét is veszti. 

Az affektív apnoe ijesztő, de többnyire ártalmatlan, kinőhető jelenség, négy éves kor után már nem jellemző.

Bizonytalan eredetű, eszméletvesztéssel járó rosszullét kapcsán azonban érdemes felvenni a kapcsolatot orvossal. Ilyenkor a rosszullét körülményeinek alapos feltárása után tud dönteni az első ellátó orvos, hogy neurológushoz, vagy inkább kardiológushoz küldi tovább a gyereket kivizsgálásra. 

Eszméletvesztéssel járó rosszullét kapcsán ugyanis súlyos szívritmuszavar is felmerülhet a háttérben, és ilyenkor ennek kizárása a cél.

OSZD MEG másokkal is!