Babaszemek: mikor lesz végleges a baba szemének színe?

A babák szemének színe változhat, és nagyon gyakran változik is. Mit kell tudni róla?

A baba szemszíne az egyik legmeghatározóbb dolog.

Sokan mondják ugyanis, hogy amilyen szemszíne van valakinek, olyan a személyisége, vagyis sokmindent ki lehet belőle olvasni.

Igen ám, de nem mindenki tudja, hogy a babák szemének színe nem végleges, az ugyanis meg is változhat.

Az újszülöttek általában kékesszürke szemszínnel születnek, és a szem végleges színe csak 6 és 12 hónapos kora között alakul ki, de az is előfordulhat, hogy ennél később, akár csak három éves kor körül véglegesedik a baba szemszíne. 

Vagyis türelmesnek kell lenni.

A zöld nem igen nyerhet a domináns barnával szemben, s tény az is, hogy a zöld a legritkább szemszín a világon, az emberek 2 százalékának van csupán.

Manapság már nem ritka egyébként az úgynevezett heterokrómia is, ami tulajdonképpen egy szemmutáció: ilyenkor az egyik szem színe eltér a másiktól.

Optikai csalódás is közrejátszhat, hogy néha más színűnek látjuk a babánk szemszínét. A streszs és a fáradtság hatására a szakemberek szerint ez ugyanis természetes jelenség és sok szülőnél megfigyelték már.

Persze lehet következtetni, hogy milyen színű lesz véglegesen a baba szeme. Két barna szemű szülőnek jellemzően barna szemű gyermeke lesz, de ez sem olyan alapigazság, amire ne találnánk bőven kivételt.

 A szem színének kialakulásáért több gén is felelős, így végül a barna szemű szülőknek akár kék szemű gyermekük is lehet. 

Az sem ritka, hogy a baba valamelyik nagyszülő szemszínét örökli.

OSZD MEG másokkal is!