Babalátogatási etikett: avagy mire fontos figyelni az első látogatáskor!

Nincs kőbe vésett szabály arra, hogy mikor lehet meglátogatni az újszülöttet, de van néhány íratlan szabály, amit be kell tartani, ha jót akartok magatoknak!

Mikor

Nincs kőbe vésett szabály arra, hogy mikor lehet meglátogatni az újszülöttet. A kórházi látogatás nálunk az influenzaszezon miatt kizárt volt. Az otthoni látogatásról kikérdeztem a szülésznőt, gyerekorvost, védőnőt, a gyerekes barátnőimet: mindenki mást mondott…

Végül a téli időszakra tekintettel a gyerekorvosra hallgatva – a nagyszülőket és testvéreket kivéve – mindenkit megkértünk, hogy az első 6 hétben ne jöjjön. Annak ellenére, hogy családtagokat és barátokat kértünk erre, sokszor kínos mentegetőzésbe torkollt a kérés. Az emiatt érzett lelkiismeret-furdalás volt az utolsó dolog, amire a szülés után szükségem volt.

Főleg emiatt gondolom úgy, hogy a legjobb, ha türelmes vagy és figyelembe veszed a szülők kérését. Jelezd, hogy már nagyon várod a találkozást, és kérd meg őket, hogy szóljanak, amikor úgy érzik felkészültek a vendégek fogadására.

Biztosan lesz olyan, aki napokon belül igényelni fogja a társaságot, és olyan is, aki kizárólag a babára szeretne figyelni az első hetekben. Nem vagyunk egyformák, fogadd el ezt, még ha Te kívülről úgy is gondolod túl lazák vagy esetleg túlparázzák ezt az időszakot.

Bejelentkezés

Lehet, hogy korábban bármikor befuthattunk az újdonsült szülőkhöz, amikor a “környéken jártunk”. Kisbaba születése után azonban mindig egyeztessünk előre a szülőkkel, hogy nekik mikor alkalmas. Főleg az első hetekben amikor nincs kialakult napirend, egy váratlan látogatással könnyen megzavarhatjuk a baba és a szülők nyugalmát is.

Csak egészségesen
Na, ezt a bakit sosem követtük el. Őszintén szólva azt gondoltam alap, hogy “kicsit” betegen sem megyünk meglátogatni egy újszülöttet. Nem az. Te ne tedd! Inkább egyeztessetek egy másik időpontot.

Cipőt le és kézmosás
Egy újszülöttnek minden új. Igaz ez a bacikra is. Nem csak akkor hurcolsz be a környezetébe ilyen “újdonságokat” ha kézbe veszed vagy megsimogatod őt. Ne értsd félre, nem kell Domestosos kendővel körbetörölgetned magad után, de két apróságot tegyél meg kérés nélkül is.

Ha kisbabás házba mész kérés nélkül is vedd le a cipődet az előszobában. A legrosszabb, ami történhet, hogy megkérnek mégse vedd le.

A másik, hogy – szintén kérés nélkül – kérdezd meg, hol tudsz kezet mosni. Ha erre a két dologra figyelsz, még egy paramaminak is lentebb viszed a pulzusát már az érkezéskor.

Bölcs tanácsok

Ha nem kérnek tőled tanácsot, akkor lehetőleg ne adj. Vagy legalábbis ne úgy, hogy kifejted, hogy az az egyetlen járható út. Minden baba és minden szülő más.

A baba születése után első gyerekes szülőként az olyan pillanatok száma, amikor azt érzed biztosan jól csinálsz valamit, konvergál a nullához. Próbáld meg nem rontani ezt az arányt.

Sőt, ha van tapasztalatod inkább biztosítsd róla az újdonsült szülőket, hogy bízzanak magukban és arról is, hogy pár hét vagy hónap múlva a mostani eget rengető problémákra már alig fognak emlékezni.

Ajándék

Az első látogatáskor általában a baba számára szokás ajándékot vinni, bár egy kis aprósággal lehet kedveskedni a szülőknek is.

Ha van lehetőséged a szülőket kérdezd meg, mire van szüksége a babának. Minden szülő próbál felkészülni előre a kórházból való hazaérkezésre, de szinte mindig van olyan dolog, ami menet közben lesz szükséges.

Ha mégis azt a választ kapod, hogy mindenük megvan, akkor előtted áll a lehetőségek végtelen tárháza. Ha nem szeretnék hagyományos ajándékot vinni olvasd el ajánlónkat, ahol 3+1 ajándékötletet gyűjtöttünk össze. Ajánlunk hasznos, trendi, cuki, egyedi, személyes és DIY ötletet is.

OSZD MEG másokkal is!