Babadoki: 8 bevált módszer a torokfájás csillapítására

A torokfájás bár önmagában ritkán veszélyes, komoly gondokat okozhat, ha a gyerek a fájdalom miatt hosszabb ideig nem hajlandó enni vagy inni. Néhány varázslatos tipp azonban segíthet megelőzni a komolyabb bajokat.

1. Sok-sok folyadék!

Ha a gyerek torokfájásra panaszkodik, érdemes erőteljesen megemelni a napi folyadékbevitelt. Ha a nyálkahártyák hidratáltak maradnak, akkor sokkal hatékonyabban tudnak harcolni, míg ha kiszáradnak, akkor a repedésekbe mélyen be tudják magukat fészkelni a kórokozók.

2. Nem árt a hideg!

Mivel a torok fájdalmát nem a hideg okozza, nem kell félni a jeges édességektől sem. A jégkrém hűvöse kifejezetten fájdalomcsillapító hatású, ráadásul ezzel a trükkel még több folyadékot lehet a gyerek szervezetébe csempészni!

3. Csodaszer a meleg leves!

A szűrt húslevesben rengeteg táplálék van, sótartalma pedig gyulladáscsökkentő hatású. A mézes tea is segít, mert a méz és a fekete tea is gazdag antioxidáns-forrás.

4. Párásíts!

Télidőben a fűtés miatt kiszárad a lakás levegője - ilyenkor nagy segítség egy párásító. De nem kell feltétlenül sok pénzért beszerezni egyet! Ugyanolyan hatékony az is, ha a gyerek szobájába teszed száradni a vizes ruhát.

5. Cukorka, nyalóka

Még ha nem is vagy híve az efféle édességeknek, most kivételt tehetsz. A cukorkaszopogatás fokozza a nyáltermelést, és így nedvesen tartja a torkot, gyorsítva a gyógyulást. Hároméves kor alatt sajnos a fulladásveszély miatt nem alkalmazható. Ám szülői felügyelet mellett egy kis gumicukor vagy pillecukor kétéves kortól ilyenkor megengedhető.

6. Inhalálás!

Nagyanyáink elfelejtett régi módszere meglepően hatékony tud lenni. A legbiztonságosabb, ha a mosdókagylóba öntesz forró vizet, öledbe veszed a gyereket, és együtt hajoltok a kamillás gőz fölé. Kisebb gyerekeknél nem fontos a törölköző a fejre, az a pára is elég, ami a fürdőszobát betölti.

7. Keféld le a nyelvét!

Nemcsak a torok, a nyelv is rengeteg kórokozónak nyújt táptalajt. Sok fogkefe fejének hátoldalán van gumiredő, amit ilyenkor érdemes bevetni a nyelv letisztítása érdekében. Ennek hiányában egy nedves vászonrongy is hatékony lehet.

8. Ne félj a fájdalomcsillapítótól!

Sok gyerek egyszerűen azért nem hajlandó inni, mert fájdalmat okoz számára a nyelés. Ha azt látod, hogy ez az akadály, nyugodtan adj neki egy kis fájdalomcsillapítót. Ivás nélkül ugyanis pár óra alatt súlyosan ki tud száradni egy apró gyerek.

OSZD MEG másokkal is!