Az újszülött levegőztetése

Mikor vihetem ki őt először? A pár napos babák esetében az egyik leggyakoribb kérdés, amit a Nutriklub szakértői kapnak. 

Az nem kérdés, hogy a levegőztetés fontos: a legtöbb kisbaba szereti a nagy sétákat a levegőn. A szabadban jókat alszanak, vagy kíváncsian tekingetnek ki a babakocsiból, kenguruból vagy hordozókendőből egyaránt. 

A séta és mozgás az édesanya számára is hasznos. Tehát igen, menjetek sétálni, de nem mindegy, mikor és hogyan!

Az újszülött baba az első pár napban nagyon érzékeny, ezért figyelj arra, hogy a kórházban ne érje huzat. A legkisebb levegőmozgástól is könnyedén begyulladhat az újszülött szeme, és meg is fázhat. Éppen ezért a hazaérkezést követően is fokozatosan kell hozzászoktatni a babát a kinti levegőhöz. Semmiképpen nem javasolt az első pár napban kivinni a szabadba és sétálni vele.

Az újszülött baba első levegőztetésének időpontja függ az évszaktól, időjárástól és születésének idejétől, hiszen a koraszülött babákat később javasolt friss, kinti levegőhöz szoktatni. A nyári és átmeneti évszakokban (tavasz, ősz) a levegőztetést kéthetes kortól javasolt megkezdeni a szabad levegőn.

 A téli hónapokban elegendő 4 hetes korban levegőre vinni az újszülöttet. A két hét mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a baba és az édesanya is megerősödjön a szülést követően. Fontos, hogy az édesanya semmi esetre se helyezze magát háttérbe, ha még úgy érzed, nem vagy elég erős az első sétához két hét elteltével, nyugodtan tolhatod pár napot az első séta időpontját.

Hogyan szoktathatod az újszülött babád a levegőhöz?

A gyerekszoba szellőztetése az első pár napban úgy történjen, hogy a baba nem tartózkodik a helyiségben. Az átmeneti és hűvösebb évszakban a szellőztetés után várj annyit, hogy újra bemelegedjen a szoba levegője, mielőtt visszaviszed a babát.

  A 10. nap körül elkezdheted a lakásban hozzászoktatni az újszülött babát a levegőhöz. Öltöztesd fel évszaknak megfelelően, mintha kimennél vele, majd nyisd meg az ablakot 5 percre, abban a helyiségben, ahol tartózkodik. 

A következő napon nyisd az ablakot ki 10 percre és fokozatosan, mindennap egyre hosszabb időre. A baba ne legyen huzatban, erre mindenképpen vigyázz! 

A 14. napon már kimehettek 5-10 percre sétálni a levegőre, majd a következő napon 15 percre, a harmadik napon 30 percre. Ezt követően naponta emelheted a kint töltött időt az időjárásnak megfelelően.

A séta helyszínének válassz minél kisebb autóforgalmú, csendes helyet. Ha van park vagy liget a közeletekben, mindenképpen elsőbbséget élvezzen a séta helyszíneként. 

A babát szélárnyékos, védett erkélyen, teraszon is levegőztetheted. Járványok idején próbáld elkerülni a tömegközlekedést és a nagyobb áruházakat, bevásárlóközpontokat.

OSZD MEG másokkal is!