Az újszülött fürdetése: nem mindegy, hogyan!

A profi anyukák árulták el, akik már több gyermeket is felneveltek. Hogyan kell rutinszerűen fürdetni!

Először kitisztítjuk a kádat, amelyben fürdetni kívánjuk a csecsemőt. Nem szükséges semmilyen fertőtlenítőszert alkalmazni, bár sokan ezt állítják. 

A baba immunrendszere ugyanis minimális mértékben már működik. 

Mivel a cspavíz klórtartalma nagyon magas, ezért érdmees valamiféle szűrőt beszerezni, ugyanis a klórtartalmú víz idővel akár ekcémát is okozhat.

A legtöbb csecsemő bőre száraz, melynek kezelésére az olajozás jó módszer. 

Fürdés előtt egy vattapamacsot olajozzunk be, töröljük át vele a baba bőrét, különös figyelmet szentelve a hajlatokra. Hatékony kezelési módja lehet a nyakon kialakult redők közötti kisebesedésnek is ez a módszer.

Amikor olajat választunk, arra ügyeljünk, hogy ne a reklámok alapján döntsük el, hogy mire van szükségünk. Próbáljunk meg olyan termékhez hozzájutni, melynek pH értéke megfelelő a baba számára, továbbá a lehető legkevesebb szintetikus anyagot tartalmazza.

A fürdetésnél a víz optimális hőmérséklete 37 celsius fok körüli, de ez is egyénenként változó, hogy melyik baba milyen hőmérsékletet részesít előnyben. 

A reakcióiból világos lesz számunkra, ha nem elégedett a víz hőmérsékletével.

A vízből kiemelve a babát puha frotír törölközőre, vagy pelenkaanyagból készült törölközőre fektessük, majd azonnal burkoljuk be, ne érezze kellemetlennek a lehűlést.

Nagyon gyengéden töröljük a bőrét, ne dörzsöljük erősen. Fordítsunk különös figyelmet a hajlatok szárazra törlésével.

A fülkagyló tisztításához használjunk fültisztító tampont. Olyan terméket válasszunk, mely puha és steril, kifejezetten csecsemők számára készült. A hallójáratokba ne nyúljunk bele, csupán a fülkagylóból töröljük ki a vizet.

A fent leírtak alapján te is láthatod, hogy nem egy nagy ördöngösség, inkább arról van szó, hogy a profizmus és a gondoskodás az apró részletekben rejlik.

OSZD MEG másokkal is!