Az immunhiányos betegség tünetei a gyermekeknél

Mikor gyanakodj?

Szinte alig találunk olyan bölcsődei vagy óvodai csoportot, ahol ne lenne néhány náthás, köhögő kisgyerek. Általában ennek nem a szülők hanyagsága az oka.

 Ahhoz ugyanis, hogy ezek az - egyébként nem súlyos - betegségek tökéletesen meggyógyuljanak, 1-2, sokszor 3 hét is szükséges.

 Azt pedig nem sok szülő tudja megtenni, hogy ennyi ideig otthon tartsa gyermekét.

Az esetek döntő többségében ilyenkor szerencsére nincs immunbetegség a háttérben.

 Jó tudni, hogy ha egy óvodás gyermeknek évente 8-12 alkalommal zajlik heveny, maradandó károsodást nem okozó, enyhe lefolyású, a szokásos terápiára jól gyógyuló fertőzése, az normálisnak mondható.

Az immunrendszer folyamatosan érik. Születéskor az újszülött vérében minimális mennyiségű immunglobulin található, ennek nagy része pedig az anyából származik, s az első élethetekben lebomlik. Ilyenkor normálisan is egy immunhiányos állapot jön létre. 

Az immunglobulinok termelése fokozatosan indul be a csecsemőben, s az iskoláskor táján már megközelíti, de csak a serdülőkorban éri el a felnőttkori értékeket.

Amikor laborvizsgálatok történnek, az immunglobulin-szintek csak akkor értékelhetők, ha a kor szerinti normálértékekhez viszonyítunk.

 Vannak laboratóriumok, ahol a felnőttkori normálértékek szerepelnek, s ilyenkor a nagy eltérések miatt óriási riadalom támad a családban. Pedig még a korcsoportos normálértékektől való eltérés sem mindig ad okot aggodalomra. Mint a gyermek fejlődése során minden területen, így az immunrendszer érésében is nagy egyéni különbségek vannak.

A szervezet védekezésében számos sejtféleség, többféle immunglobulin játszik szerepet. 

Az immunrendszer elváltozásai lehetnek veleszületettek és szerzettek is, s szerencsére ritkán fordulnak elő.
Ha felmerül immunbetegség gyanúja, szakorvosi kivizsgálás szükséges.

OSZD MEG másokkal is!