Alakítsd ki a csöppség napi ritmusát!

Íme néhány tipp, hogyan csináld!

Az újszülött baba kezdetben sokat alszik, ami a harmadik héttől fokozatosan megváltozik, csökken a baba alvásigénye és az alvások mennyisége az etetések között. Ebben az időszakban már megkísérelhető a baba napirendjének kialakítása.

A baba napirendje kialakításának első lépéseként kövesd kiemelkedő figyelemmel első pillanattól kezdve a csecsemő evési, alvási és éberségi tevékenységeit. 

Mindenképpen babádra összpontosíts, próbáld meg kitalálni, hogy mikor mit szeretne. Jegyezd fel egy füzetbe, mikor mit csinál (eszik, alszik, éber állapotban van), így könnyen vissszanézheted a napokat és ennek segítségével kialakíthatod az optimális napirendet számára.

Az újszülött baba levegőztetése is a napirend részévé válik, hiszen a friss levegő mindkettötk számára fontos.

Szükséges-e a baba napirendjének kialakítása?

A baba napirendjének kialakításával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Van olyan édesanya, aki ragaszkodik a baba napirend kialakításához és van, aki teljes mértékben a csecsemőre hagyja, hogyan alakul a nap. Persze, azt le kell szögezni, hogy pontosan egyforma napok nincsenek. 

Azok az édesanyák, akik a napi rutint választják, sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat, hiszen a naponta ismétlődő rendszer kialakításának köszönhetően a kisbaba mindig tudja, hogy mi után mi fog következni. A kisbaba a napirendnek köszönhetően biztonságban érzi magát, kiegyensúlyozottá válik és megtanul bízni szüleiben.

Milyen a baba jó napirendje?

Az igazi baba napirend lényege az, hogy nem az órát kell figyelni, hogy percre pontosan mikor mit kell csinálnia a csecsemőnek, hanem a cselekvések egymás utáni követése adja a biztonságot a baba és édesanya számára egyaránt. Pl. evés után játék következik, délutáni alvás után séta következik.

 Az alvások és ébrenléti idők hossza életkoronként nagyjából megegyezik, de lehetnek eltérések is benne.

A baba napirend kialakításában mindenképpen kell a rugalmasság, hiszen tényleg nincsenek egyforma napok! Ne aggódj, ha azt tapasztalod, hogy ébredést követően még nem éhes kisbabád, csak egy óra múlva kér enni, de akkor sincs gond, ha játék közben hamarabb elálmosodik és elalszik. 

Olykor egy-egy sorrend megváltozhat, majd az azt követő napon minden a régi, megszokott vágányon halad.

OSZD MEG másokkal is!