A védőoltások valóban árthatnak a babának?

Rengeteg a tévhit ekörül a  kérdés körül. Mi a legjobb a babának, és miért fontos a kockázatokat is vállalni egy-egy oltással? Erre adunk választ a cikkben!

A baba amikor az első oltásokat megkapja, mindig felmerülnek az emberben bizonyos kételyek.

Elvégre rengeteg különféle rémsztorit lehet olvasni arról, hogy egyes oltások autizmust és egyéb betegségeket, allergiát okoznak.

Ezeknek a tévhiteknek azonban nincs alapjuk, vagy legalábbis csak részben.

Az igazság az, hogy az oltásoktól soha nem kell félned, mivel egyrészt a kötelező oltásokat nem is lehet megkerülnöd, így bele kell törődnöd - Amerikában viszont vallási meggyőződésre hivatkozva amúgy van erre lehetőséged.

Másfelől valóban nem áll rendelkezésünkre semmilyen összefüggés, amit más kutatások kimutattak volna arra vonatkozóan, hogy valóban károkat idéznének elő a pici szervezetében.

Ennek ellenére nem árt nyilván óvatosnak lenni, így a nem kötelező oltásoknál fontos mérlegelni.

Azonban mindig tedd fel magadnak a kérdést: mi a jobb, ha elkap egy súlyos, de ma már oltásokkal megelőzhető betegséget, vagy esetleg egy kicsit allergiás lesz, vagy megjelenik egy kis bőrpír az oltás helyén néhány napra?

A védőoltások alapelve, hogy a kórokozó gyengített vagy elölt változatát a szervezetbe juttatva a szervezetet a védekezési (immun) folyamatok beindítására készteti.

Eközben a szervezet meg is jegyzi magának a kórokozót, és amikor később egy betegséget akarna a kórokozó kialakítani, a szervezet "emlékeit felelevenítve ", gyorsan felismeri és hatástalanítja azt.

Az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai a védőoltások, és amennyiben egy potenciálisan súlyos betegséget meg lehet előzni egy védőoltással, azt meg kell tenni. 

OSZD MEG másokkal is!