A terhességi toxaemia: mit kell tudnod róla?

Az anya és a baba életét is veszélyezteti az állapot...

A terhességi toxaemia az egyik leggyakoribb halálok az anyák esetében, de a magzati halálozás okaként is gyakori.

Mint nevében is benne van, a terhességi toxaemia a várandósság ideje alatt jelentkező mérgezéses állapot. Régebbi neve terhességi toxicosis. 

Kiváltója pontosan nem ismeretes, de az orvostudomány annyit már kiderített, hogy az anya szervezetébe kerülő valamilyen méreganyag okozhatja.

Veszélyes állapot, mivel akár az anya vagy a baba életét is követelheti. Utóbbi magzati korban, hazánkban összesítve 10%-os gyakoriságú, illetve a terhességi toxaemia a leggyakoribb halálok az anyák esetében.

A terhességi toxaemia fő tünetei a következők. - Magas vérnyomás: a leggyakoribb és legfontosabb tünet. A 138/85 Hgmm feletti vérnyomás már magasnak számít a terhesség ideje alatt. - 

Vizenyő: ugyan a terhesség alatt előfordulhat lábdagadás, lábszárödéma, ha ez kóros mértékűvé válik, nem múlik el, és a test többi részére is kiterjed, az veszélyes állapot lehet. - Fehérjevizelés: vizeletvizsgálat alkalmával derülhet ki, hogy a kismama vizeletében túl magas a fehérjeszint. 

Ez a vese érrendszerének rendellenességére mutat. Ha a fehérjeszint növekszik, azzal arányosan a terhességi toxaemia is súlyosabbá válhat. Mindehhez komolyabb esetekben járulhat görcs, sőt, a terhességi toxaemiás kismama akár kómába is eshet.

A kismamát hajlamosíthatják életmódbeli sajátosságok is, melyek közül sajnos több is igen gyakori jelenség napjainkban.

 Az ülőmunka, a mozgásszegény mindennapok, de a túl kevés alvás, a stressz, az erős fizikai igénybevétel is elősegítheti a baj kialakulását. 

Az egysíkú vagy mértéktelen táplálkozás ugyancsak hajlamosító tényező lehet, illetve nagy lelki traumák pszichoszomatikus szövődménye is lehet a terhességi toxaemia.

OSZD MEG másokkal is!