A nap és a napvédelem: tények és tévhitek!

A hagyományos, kémiai védelmet nyújtó naptejekkel alapvetően az a gond, hogy úgy működnek, hogy felszívódnak a bőrünkbe és ott elnyelik a napsugarakat. 

Mivel rengeteg káros anyagot tartalmaznak (hormonrendszer működését zavaró, rákkeltő, stb.), amikor használjuk az adott fényvédőt, ezeket is bejuttatjuk a baba szervezetébe, így jobb ezeket a termékeket nem használni babáknál.

 kémiai és fizikai védekezés után beszéljünk a biológiairól is egy kicsit – ez alapvetően azt jelenti, hogy növényekkel oldjuk meg ezt a kérdést vagy külsőleg vagy belsőleg. 

Egyes növények, pl. a shea vaj, a kakaóvaj, stb. rendelkeznek valamennyi fényvédő hatással, így, ha olyan készítményt választunk, amiben ezek jelen vannak, kiegészíthetik a hatást. 

De a legegyszerűbb megoldás mégis az, ha olyan növényeket fogyasztunk, amik belsőleg fokozzák a fényvédelmet, ilyenek például a nagy karotin-tartalommal rendelkező növények, pl. sütőtök, homoktövis és a goji bogyó.

Érdemes tehát sok sárgarépát etetni a babával, de azért kenjük be napvédő krémmel is. 

Ráadásul a sárgarépában található karotin nagyon fontos a szem és a nyálkahártyák egészsége szempontjából és az antioxidáns hatása kiválóan kihasználható kozmetikumok készítésénél is. 

Ha már bekövetkezett a baj…

… akkor legyen otthon paradicsom. Merthogy a paradicsom a benne lévő sok likopin és E-vitamin miatt hidratálja és regenerálja a bőrt, így enyhíti a napégés tüneteit. A

 legegyszerűbb módszer a felhasználásra, ha paradicsompakolást készítünk: fogunk egy paradicsomot és aprítógépben pépesítjük. Majd felkenjük a bőrre és gézzel stabilizáljuk.

OSZD MEG másokkal is!