A kisgyerekes szülők legnagyobb rémálma: a gyermekkori leukémia, hogyan ismerd fel, mit tehettek?

Számtalan tünete van, amit ha időben észleltek, meg lehet menteni az életét. Mire készülj, ha kiderül gyermekedről, hogy beteg...

Mi is az a leukémia pontosan? Egy dolgot fontos tudni, így a legelején, hogy egyes leukáémia fajtáknak angyon jó esélye van a gyógyulásra.

Ugyanakkor fontos, hogy időben észleljüka  vészjósló tüneteket. Egyáltalán tudjuk, mit kell tennünk, ha betega  gyermekünk.

A legrosszabb amit tehetünk ugyanis az, ha kétségbe esünk.

A leukémia a csontvelőben lévő éretlen és érettebb vérképző sejtek szabályozás alól kiszabadult, féktelen szaporodásának eredménye. Mivela  betegség súlyos lefolyású, hamar észlelhetjüka  teüneteit.

A leukémiában észlelt leggyakoribb tünetek a következők: láz, hidegrázás, influenzaszerű tünetek, gyengeség, fáradékonyság, fertőzésekre való hajlam, étvágy és/vagy súlyvesztés, megnagyobbodott, érzékeny nyirokcsomók, lép és máj, vérzékenység, sérülékenység, kis foltos bevérzések kialakulása a bőrben. 

Gyakori tünetek még a fogíny gyulladása és vérzékenysége, éjjeli izzadás, csont- és ízületi fájdalmak.

Akut leukémiában a tünetek korán megjelennek és gyorsan fokozódnak. Így az érintett személyek valóban betegnek érzik magukat és orvoshoz fordulnak. 

A krónikus leukémiások hosszú ideig tünetmentesek lehetnek, s amikor tünetek mutatkoznak, azok rendszerint enyhék, és csak lassan, fokozatosan súlyosbodnak. 

Ez az oka annak, hogy a krónikus leukémiás megbetegedések egy része rutin orvosi vizsgálat, vérképellenőrzés során, véletlenül kerül felismerésre.

Fontos a pontos és minél hamarabbi diagnózis, és az, hogy a szakorvosokkal való konzultálást követően a gyermek megfelelő kezelést kapjon.

Ha ilyen gyanúd van tehát, ne habozz, és azonnal keresd fel az orvost, és vizsgáltasd ki a gyermeked, itt ugyanis minden eltelt idő arany értékű.

Ha időben el van csípve a betegség, nagyon jó esélyeink vannak. Tízből kilenc gyermek már meggyógyítható az egyik gyermekkori leukémiatípusban.

OSZD MEG másokkal is!