A genetikailag örökölt rémálom: a halbőrűség: mekkora az esély rá, mit lehet tenni, ha bekövetkezik a baj?

Létezik egy olyan betegség, ami nagyon durva, már-már borzalmas tüneteket okozhat. Ezzel a babánk élete is jelentős veszélybe kerülhet, sőt, akár rövidülhet is.

Minden szülő számára az egyik legnagyobb rémálom ez a betegség, amiről időnként a televíziók különleges betegségekkel foglalkozó műsoraiban is előszeretettel riogatnak.

A halbőrűség, egy genetikailag  (dominánsan vagy recesszíven) öröklődő betegség, mely a bőr szárazságával, a bőr legfelső rétegének megvastagodásával és pikkelyképződéssel jár.
 
A betegséget genetikai szempontból több módon lehet felosztani, kifejlődése és tünetei a típustól függenek, de ez erősen orvosszakmai ismereteket igényel, úgyhogy ebben a cikkben nem térünk ki rá.
 
Két fő formája a veleszületett és a később kifejlődő forma.

Ilyenkor a baba bőre olyan mintha hártya borítaná, a bőre pergamenszerű, pikkelyekkel fedett közte repedésekkel. A bőr vastagsága 1mm és 10 mm között változhat. 

A vastag pikkelyes bőr nehezíti a mozgást, a merev ajkak miatt sokszor a szopás is lehetetlen. 

Az első élethetekben intenzív osztályos kezelést igényel.

Azoknak, akiknek iylen csemetéje van, nem szabad kétségbe esniük.

Tudniuk kell a szomorú tényről, hogy a betegség sajnos a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható.

Ezzel együtt kell élni mind a betegnek, mind a családnak. A pikkelyes bőr mások számára bizarrnak látott külsőt kölcsönöz, mely rontja az önbecsülést, és félelmet kelthet a környezetben. 

Fontos tudni, hogy egyéb betegségek társulhatnak hozzá, ám szellemileg a gyermek teljesen ép. Nem fertőz.

Nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a bőrápolásra. 

Megfelelő fürdetési technikákkal, nyugtató, hámlasztó krémek használatával kell karban tartani a bőrt, növelni a nedvességtartalmát és eltávolítani a felesleges pikkelyes felrakódásokat.

OSZD MEG másokkal is!